Назад до Вицове с животни

200 кокошки и един петел

Един фермер имал около 200 кокошки, но нямал петел, а искал пиленца. Отишъл един ден надолу по пътя при следващия фермер и му поискал петел. Другият фермер отвърнал:
- Да, имам един великолепен петел, казва се Рангел. Той ще оправи всичките ти кокошки без проблем!
Рангел струвал много пари, но фермерът решил, че ще си заслужава и го купил. Отнесъл го вкъщи, настанил го в двора и започнал да го агитира:
- Рангеле, искам сега да влезеш в ритъм! Имаш доста кокошки да оправяш, а и ми струваш много пари, така че, трябва да свършиш добре работата си. Лека-полека се захващай и се забавлявай.
Петелът го гледал все едно разбира всяка дума и фермерът му посочил кокошарника. Рангел излетял като куршум и оправил всяка кокошка по 3-4 пъти, а фермерът го зяпал шокиран. Рангел излетял от кокошарника и налетял на ято патки в езерото. После в нахлул в кочината, след това и при кравите. Рангел скачал на всяко животно, притежавано от фермера.
Фермерът бил объркан и притеснен, че скъпият му петел няма да издържи дори до края на деня и разочарован си легнал. Събуждайки се на следващия ден, открил Рангел умрял на двора. Лешояди се въртели над него. Фермерът натъжен от загубата на такова цветисто животно, поклатил глава и казал:
- Ех, Рангел, казах ти в ритъм да ги оправяш, виж какво си причини сам сега!
Рангел отворил едно око, кимнал към небето и казал:
- Тихо, приближават се...
Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Диана
Кое се приближава?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...