🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Овчарски и пастирски кучета. Кучета подкарвачи

БосеронСиноними:

  • Berger de Beauce – Френска овчарка
  • Beauceron
  • French Short-Haired Sheperd
  • Bas rouge
  • Schäferhund der Beauce
Босероните, наричани още "Френски овчарки" са били създадени да бъдат кучета пазачи и пастирски кучета. Корените им са в Северна Франция.
Произход
Франция
FCI номер на стандарта
44
Класификация по Международната федерация по кинология (FCI)
Група 1 - Овчарски и пастирски кучета. Кучета подкарвачи
Секция 1 - Овчарски и пастирски кучета
American Kennel Club (AKC)
---
British Kennel Club (KC)
Призната -  "Работни – Working Group"
Класификация по интелигентност
----
Тегло (по FCI)
27 – 37 кг
Ръст (по FCI)
Мъжки - 65 - 70 см
Женски - 63 - 68 см
Космена покривка (по FCI)
Черно - кафява, Арлекин
Живот
10 - 12 години

Външен вид

Външен вид на БосеронБосеронът достига височина от 61 до 70 сантиметра и тегло около от 30 до 40 килограма (може и повече). Космената им покривка е с твърд и груб косъм и вълнист подкосъм, който става по - гъст през зимата, особено ако кучето спи на открито. Стандартният цвят на тези кучета е черно, кафяво и сиво. Срещат се и в цвят мърл, като черното трябва да преобладава пред сивото, а бяло не се допуска.

При черно-кафявите кучета, кафявото се появява в две точки над очите, отстрани на муцуната, които избледняват по бузите и не достигат до долната част на ушите. Петна може да има и по предната част на врата, под опашката, по крайниците и на гърдите.

Характер и поведение

Босерона е известен във Франция като куче пазач и помощник във фермата. Те са атлетични, здрави и дълголетни кучета. Спокойни са, интелигентни, нежни и безстрашни. Обикновено са подозрителни към непознатите хора, което ги превръща в отлични кучета пазачи. От друга страна те обикновено "вземат пример" от своите стопани, когато трябва да поздравят непознати хора и не са нито прекалено резки, нито срамежливи.

Характер на БосеронФренските овчарки се чувстват най - добре, когато се отглеждат в домашна среда, но могат да спят и навън, когато са използвани, като кучета пазачи. Тяхната плътна и гъста козина може да ги предпази дори при екстремни зимни условия.

Тези кучета са готови да учат и да бъдат обучени на много високо ниво. Въпреки това тяхното физическо и умствено развитие е бавно, в сравнение с други подобни породи.

Смята се, че стават психически и физически зрели, след като навършат 3 години, затова не трябва да прибързвате с обучението им. Бъдете търпеливи. В началото може да започнете с кратки упражнения от по 5 - 10 минути. Те ще постигнат много по - добри резултати в сравнение с продължителните и строги тренировки.

История на породата

Тази порода кучета е известна от векове в Западна Европа и се е използвала най - вече като пастирско куче. Това е една от породите използвани за създаването на Добермана. Името на породата е малко подвеждащо, защото тези кучета са разпространени в цяла Северна Франция, а не само в района на Босерон.

Френска овчаркаОтличителна черта на породата е допълнителният пръст на задните крайници. Първият стандарт за породата е написан през 1893 г. от ветеринарния лекар Пол Мегнин. През 1922 г. е създаден и първият киноложки клуб на породата, като са се следвали стандартите написани от Мегнин.

През 2008 г. тези кучета правят своя дебют на киноложка изложба на Уестминстърския киноложки клуб. В миналото Босероните са се използвали да предпазват стадата от набезите на вълци. В Северна Франция обаче отдавна вече няма вълци. Кучета от тази порода се използват и като полицейски и спасителни кучета.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Анонимен
Много са готини!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...