Назад до кучета

Дехидрин

Арт.№: 15 Принтирай
Добави в любими
Твоите любими продукти
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
Дехидрин
Дехидрин

Инфо

ДЕХИДРИН - 40 mg таблетки за кучета и котки

Състав:

Всяка таблетка съдържа: Furosemide 40 mg и помощни вещества до 100 mg.

Действие:

Фуроземидът е типичен диуретик, който се използва за отстраняване на излишната вода от организма. Действа диуретично чрез инхибиране реабсорбцията на натриеви и хлорни йони в медуларната удебелена част на възходящото рамо на извивката на Henle (бримков диуретик) и отчасти в проксималните тубули.

По осмотичен път се усилва и екскрецията на вода. Усилва също бъбречния кръвоток и гломерулната филтрация. Разширява венозните съдове и намалява венозния застой. Ефектът му е в пряка зависимост от дозата, което позволява да се постигне индивидуализирана и щадяща диуретична терапия. Активен е както при алкалоза, така и при ацидоза и азотемия. Притежава голяма терапевтична ширина и не кумулира.

Резорбира се бързо и във висока степен от храносмилателния канал, като диуретичният ефект се появява още към 30-та минута. Отделя се изключително с урината в непроменена форма и отчасти като конюгати с глюкороновата киселина.

Терапевтични показания:

  • отоци от сърдечен, чернодробен и бъбречен произход, съпроводени с акумулация на течности в телесните кухини
  • оток на мозъка и остър кардиогенен белодробен оток
  • невъзпалителни отоци на тъканите
  • брохнопневмония
  • статични и травматични отоци
  • при отоци вследствие лечение с някои лекарствени вещества (кортикотропин, кортикостероиди, фенилбутазон); за предизвикване на форсирана диуреза при отравяне с барбитурати и други вещества, които се екскретират с урината, включително при хиперкалиемия, хиперкалцемия и уремия
  • лактомания (лъжлива бременност) при кучки

Противопоказания за употреба:

При тежки флуидни и електролитни разстройства (хиповолемия, хипотония, хипокалиемия, хипонатриемия); при свръхчувствителност към фуроземид или някое от помощните вещества, както и към сулфонамиди (опасност от кръстосана алергия); при тежка чернодробна (хепатална) кома и бъбречна недостатъчност, съпроводена със силна олигурия или анурия; при хипертрофия на простатата и други нарушения в уринирането; при бременност и лактация; при дигиталисова и салицилова интоксикация.

Странични реакции:

Прекомерното отделяне на урина може да провокира или да усили нарушенията във водния и електролитния баланс, киселинно-алкалното равновесие или други метаболитни промени. Възможни са стомашно-чревни разстройства, алергични реакции, безпокойство, тахикардия, сърдечна аритмия, мускулни спазми и рядко левкопения, хемолитична анемия, тромбоцитопения и агранулоцитоза.

Лекарствени и други форми на взаимодействие:

Фуроземидът усилва нефротоксичните ефекти на цефалоспориновите, аминогликозидните и полимиксиновите антибиотици, както и ототоксичния ефект на аминогликозидите и акридиновата киселина. Налице е адитивен ефект по отношение хипокалиемичното действие между фуроземида и кортикостероидите, кортикотропина, лаксативите и амфотерицин B.

Индуцираната от фуроземида хипокалиемия може да усили кардиотоксичния ефект на дигиталисовите гликозиди. Диуретичната активност на фуроземида отслабва при комбинация с нестероидни противовъзпалителни средства. Намалява ефекта на тубокурарина спрямо скелетната мускулатура и усилва този на сукцинилхолина.

Начин на приложение: Вътрешно

Дозировка:

Обичайната доза на фуроземида като диуретично средство при кучета и котки е 2.5 - 5 mg/kg (за котките по - ниската доза), един или два пъти дневно през 6-8 часа (една таблетка от Дехидрин 40 mg на 8-16 kg).

При остри едематозни и упорити случаи дозата може да бъде увеличена с 2.5 mg/kg до 8-10 mg/kg.

За хронична употреба се препоръчват 1-3 mg/kg на 8-24 часа при кучетата и 1-2 mg/kg на всеки 12 часа при котките.

Дозировката трябва да бъде пригодена към индивидуалния диуретичен отговор. След изчезване на отока лечението може да бъде прекратено или да се поддържа с цел предотвратяване на рецидиви, като дозата се намалява или се прилага интермитентно през ден, един път на 2-3 дни или за 2-4 последователни дни седмично. В случай на прогресираща ренална болест, с нарастваща олигурия или азотемия, терапията се прекратява.

Съхранение:

При температура под 25 °С. Да се съхранява на място, недостъпно за деца!

Отзиви

Коментирай

Последно разглеждани

loading...