Назад до У нас

Един месец след началото на работа на мобилните групи и скрити инспектори, ефективността на БАБХ се е повишила 150 пъти

„След въвеждането на новите практики за контрол, ефективността на Българската агенция по безопасност на храните е повишена близо 150 пъти."

Това съобщи изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов на пресконференция вчера. През 2013 г. в София (град!) са извършени над 8000 проверки, но са съставени едва 23 акта. Само за месец март тази година при 354 проверки на търговски обекти на едро (складове, борси и тържища), съставените актове за административни нарушения са 176, тоест при половината от проверките. Възбраненото количество храни за месец март в София е 100 тона, което надвишава цялото количеството от 70 тона, отчетено за цялата 2013 г.

„Новите практики показват изненадващи резултати. Нарушенията са от сериозен характер, свързани с безопасността на храните – липса на проследимост, неясен произход, изтекъл срок на годност, нарушение на температурни режими на съхранение. Всичко това носи риск за потребителите", коментира изпълнителният директор на БАБХ.

Във връзка с приближаващите Великденски празници Българската агенция по безопасност на храните вече започна тематични засилени проверки на чувствителните стоки – яйца, агнешко месо, козунаци, бои за яйца. До момента не са установени нарушения, но 24 часовия контрол продължава.

"Общото впечатление е, че притеснение сред хората е по-голямо, отколкото трябва да бъде, тъй като засега няма установени нарушения сред козунаците, агнешко месо, багрилата за яйца и няма основание за безпокойство", коментира директорът на БАБХ.

За да се засили контролът от страна на Агенцията трябва да се включи и гражданското общество, активните потребители биха били достатъчно полезни в насочване на вниманието на инспекторите с конкретни и точни сигнали.

В тази връзка на 10 април БАБХ организира Ден на отворените врати във всичките 28 Областни дирекции по безопасност на храните в страната. Инициативата се прави с цел да информират гражданите за работата на Агенцията и да привлекат активни потребители, които да съдействат при осъществяване контролната дейност на Агенцията.

Сред целите на инициативата е създаване на екип от граждани, които биха се включили в помощ на Агенцията, като я насочват към проблемни зони, където могат да се извършват проверки. В това отношение помощ ще бъде получена и от Гражданско движение "ДНЕС", което има приемни в цялата страна и много доброволци.

Гражданите, които посетят дирекциите на БАБХ в деня на отворените врати, ще бъдат информирани за това какво трябва да гледат на етикетите на хранителните продукти и за важността от ваксинирането на домашните любимци и др.

"Това е първа стъпка към информирано включване на гражданите в процеса на контрол, което е от полза за цялото ни общство", каза Моллов.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...