Назад до Речник

Ензим

Белтък, който катализира определена химична реакция в клетката. Участва при реализацията на наследствеността. Установено е, че репликацията на нуклеиновите киселини, които съдържат наследствената информация, изцяло зависи от дейността на редица ензими. Същевременно биохимията на ензимите се определя от гени.

Изучени са генетично много биохимични реакции, чиито последователни етапи може да се блокират на едно или на друго място чрез гении мутации. При мутанта не се синтезира даден ензим, който отговаря за прехода от един етап на биохимичната реакция към друг, или вместо този ензим се образува функционално неактивен белтък.

Ако липсват определени ензими се блокира синтезата на редица аминокиселини. Например при албинизма липсва ензимът тирозиназа, необходим за превръщането на тирозина в меланин. Въз основа на тези данни е формулирано твърдението "един ген - един ензим", според което всеки ген контролира синтезата на един ензим. Това твърдение е уточнено като "един ген - една полипептидна верига".

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...