Назад до Насекоми

Кофеинът увеличава паметта на пчелите

Ново проучване показва, че и пчелите както хората обичат кофеина. Странно, нали?!

При пчелите обаче той помага повече на паметта им. Изследването показва, че благодарение на кофеина пчелите запомнят по - лесно растенията, които съдържат съставката Java.

Кофеинът се среща в естествено сътояние в нектара на кафените и цитрусовите цветчета. Пчелите, които се хранят с кофеинов нектар имат три пъти по - голям шанс да запомнят аромата на цветчето, отколкото пчелите, които се хранят само със захар.

Тези констатации поместени в списание "Science" (брой от месец март'13) показват как определени растения могат да влияят на паметта на пчелите и да увеличат шансовете си за опрашване.

Растенията произвеждат кофеин, който има горчив вкус, за да се предпазват от насекоми. За щастие нивата на кофеин обаче са под нормите, които са поносими за пчелите, така че те спокойно могат да опитват от нектара и да подобряват своята памет.

Кофеинът има силно влияние върху паметта на пчелите. 24 часа след като са опитали нектар съдържащ кофеин три пъти повече от пчелите си спомнят този аромат, отколкото обикновената захар. Три дни след това два пъти повече от пчелите си спомнят аромата.

Досега се смяташе, че кофеинът е токсичен за животните, но получените нови резултати показват, че той дори помага на пчелите по - лесно да намират цветчетата, съдържащи кофеин в нектара си.

При бозайниците кофеинът въздейства на центъра на паметта в мозъка – хипокампуса. Клетките в мозъка на насекомите са подобни на невроните в хипокампуса. За да изследват как влияе кофеинът, учените са изследвали електрическата активност на мозъка на пчели окъпани в течност, съдържаща кофеин и той показал забелижим ефект върху дейността на мозъчните клетки.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...