🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Морско свинче

Общуване при морското свинче

Морските свинчета комуникират помежду си, като издават звуци. Те могат да издават разнообразие от звуци, които се свързват с определени дейности.

Така например те "подсвиркват", когато се хранят и "мъркат", когато търсят близък контакт. Тези животни използват и миризми за комуникация.

Пример за това е, че посредством урината си те маркират своята територия. Мъжките маркират дори женските индивиди от собствената си група.

Като социални животни морските свинчета търсят контакт едно с друго и са склонни да се сдружават в групи от няколко до десетки индивида. Те се опознават, като правят контакт с носовете си.

Когато се отглеждат, като домашни любимци морските свинчета си взаимодействат и общуват със своите стопани. Например те могат да издават определени звуци, за да ви помолят да им дадете храна.

Когато са в групи мъжките морски свинчета имат линейна йерархия. Алфа мъжкият има изключителното право да се чифтосва с женските в групата си и не толерира останалите мъжки, които се опитват да се чифтосват с тях. Женските са подчинени на алфа мъжкия и имат по - свободна социална йерархия помежду си.

Морските свинчета  са боязливи животни и реагират на страха си по три основни начина. Първият е да замръзнат на едно място. Животното стои неподвижно, като понякога дори задържат своя дъх за определен период от време.

Вторият начин е да избягат от потенциално опасната зона, в която се намират. След първоначалното вцепенение обикновено морските свинчета се втурват към своите укрития, за да спасят живота си.

Третият начин за реакция, когато се страхуват е да започнат да се борят с животното, което ги заплашва. Това се случва много рядко. Те отговарят на опасността, като започнат да хапят и дъвчат своят нападател.

Поведение и дейности

Морските свинчета са най - активни рано сутрин и привечер, но те са сравнително активни през целия ден. В условията на постоянна светлина и температура те не следват определени времеви интервали за спане и хранене.

Морските свинчета се паникьосват много лесно. Ако ги стреснете, като например размърдате рязко клетката им те могат да замръзнат на място до 20 минути или да започнат нервно да тракат със зъби.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...