Назад до Кучета

Откъде можем да си купим куче?

Кучетата на улицата са постоянно около нас и ако сте любител на тези четириноги създания и всекидневно мисълта за притежание на такова животно не ви напуска, то вероятно е време да се замислите за покупка. Откъде може да стане това, сайтовете за обяви добър вариант ли са да си купите куче? 

Каква да бъде породата?

От Bazar.bg. съветват въпросът с породата да се обсъди с останалите членове на семейството и да се уточнят качествата на кучето, които са от първостепенно значение за всички. Сред тях са: характерът, уменията да пази собственика или да бъде с ловни инстинкти, малък или голям ръст? Дължината на козината: късокосместо или дългокосместо куче ви подхожда повече? Важно уточнение също ще бъде и нивото на агресивност към непознатите и дружелюбие към децата. Това са сред основните въпроси за уточнение преди купуване на конкретна порода куче.

Изборът е продиктуван от гледан преди време филм, в който главно участие взима дадено куче. Хъскитата придобиха огромна популярност на филма „Снежни кучета“. Джак ръсел териерът пък стана популярен след пускането на култовата комедия „Маската“ с Джим Кери.

Образът от филма не винаги съвпада с начина на живот на съвременния човек. Идеята за притежание на хъски в едностаен апартамент ще се провали. Ето защо, при избора на порода, е важно да се вземат под внимание и условията за живот и дали животното ще се чувства комфортно в тях?

Откъде да купите чистокръвно куче?

След изборът на породата е време да помислим откъде е най-добре да направим покупката. Това е не по-малко трудна задача. Ето няколко препоръки:

  • от обяви за кучета – добър избор е да се насочим към популярните в България платформи, където най-много продавачи качват своите предложения и оферти. По този начин на едно място ще разгледате по-голямо разнообразие от цени;
  • от развъдник или приют – ако искате да разгледате предложенията от породисти кучета на място, развъдникът е отличен избор. Освен голямото разнообразие от породи и цветове, ще определите и действителното състояние на кучето. Ще придобиете представа за физическите размери и темперамента на характера, състоянието на козината и т.н.;
  • в социалните мрежи – днес има множество създадени групи в социалните медии, където да получите и разгледате евтини оферти. Предимството е за директно общуване с търговеца. Имате възможност за изискване на повече снимки и клипчета с животното, така че да получите представа относно неговото състояние и държание от разстояние;
  • в тематичните форуми – освен обсъждането на тънкостите в отглеждането на кучетата, в подобни сайтове има и рубрики за пускане на безплатни обяви. Там вероятно ще откриете подходящо предложение за покупка и повече информация за начина на отглеждане. В подобни сайтове можете предварително да разгледате профила на продавача и неговите предишни коментари в различни теми. Така ще получите повече представа до колко компетентен е по темата и дали е добросъвестен.

Възможна ли е покупката на евтино породисто куче?

Това е възможно, но не се подлъгвайте по неестествено евтините обяви. Никой собственик на куче с определена порода, което е в добро състояние, няма да го продаде за стотинки. Ако се натъкнете на подобно предложение, по-добре подминете – със сигурност има здравословен проблем или друг дефект, с който ще трябва да се справяте впоследствие. За да се ориентирате в цените на отделните породи, предварително потърсете в интернет и на база различните оферти, уточнете някаква средна стойност, която би била приемлива за подобна порода. При избора отделните вариации трябва да са около тази цифра.

Ако имате желание за покупка на чистокръвна порода куче, също предварително уточнете колко струва. Ако попаднете на съмнително евтино предложение, то възможният проблем може да се крие в различни случаи. Чифтосването може да е непланирано, единият от родителите (вероятно мъжкият) да не е чистокръвен или се наблюдават отклонения от породата. Ако животното е възрастно, то вероятно има хронично заболяване или лош характер.

Ето защо, препоръките на сайта за обяви Bazar.bg са да сте много внимателни при избора и прекалено евтините предложения да ги подминавате. Изисквайте документи и родословен паспорт на животното. Липсата на такива поражда дълбоки съмнения в истинността и до колко породисто е четириногото.

Подходяща ли е покупката на куче от познати?

Това е приемлив вариант, тъй като ще получите по-достоверна информация относно миналото на животното, графикът за неговите ваксинации и чертите на характера. Ако продажбата е от дългогодишни приятели, с които редовно комуникирате и се срещате с техния четириног любимец, то вероятно вече имате изградена представа и за неговото здравословно състояние и то вече ви познава.

Пазарът добро място ли е за покупка?

Във всеки град има т. нар. „птичи пазар“, където се продават различни животни. Покупката от подобно място е най-лесна. Придобитото животно от тук може да не е породисто или да не получите нужната информация: родословно дърво, паспорт, график на ваксини и т.н. Има вероятност, закупеното от пазара четириного да има и психически проблеми, да е агресивно и не дружелюбно. Опитайте се на място да определите чертите на неговия характер и да прецените дали си заслужава сделката. Положителна черта на подобно място е възможността за пазарлък, така че да свалите още от първоначално обявената сума.

Ако в последствие откриете нежелана черта в поведението на новопридобитото животно, консултирайте се със специалист. Той ще ви посъветва дали има възможност за коригиране на това състояние и ще ви даде препоръки за по-нататъшни действия в тази посока.

От Bazar.bg подчертават следните нюанси при пазаруване: на пазара можете да очаквате поява на недобросъвестни търговци, които за да продадат по-скъпо, преувеличават с информацията и я изкривяват. В опитите за по-бърза продажба, дадени търговци крият „неприятните“ данни от потенциалния собственик. Представете си, че купите ловна порода, която изисква всяка сутрин тичане по няколко часа. Ето защо, от сайта за безплатни обяви са на мнение, че е редно предварително да проучите особеностите на желаната порода.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...