Областна дирекция по безопасност на храните – София - град
- Адрес
- град София (1000), София - град, бул. Данаил Николаев №7
- Телефон
- 02 944 46 36
- Ел. поща
- rvs_22@nvms.government.bg
Директор: д-р Антон Симеонов Генов
Функции на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ):
- организират и контролират идентификацията на животните
- обработват и въвеждат данни в информационните системи, които се поддържат в БАБХ
- контролират дейността на ветеринарномедицинските специалисти, които упражняват ветеринарномедицинска практика
- организират и провеждат противоепизоотични мероприятия при ограничаване и ликвидиране на болести по животните и хранителни отравяния при хора и животни
- изготвят годишни имунопрофилактични планове по здравеопазване на животните и координират и контролират имунопрофилактичната дейност, изпълнението на Държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните
- изготвят становища до изпълнителния директор по заявления за издаване на лицензи за търговия на дребно с ВМП и разрешения за дейностите за търговия, преопаковане на ПРЗ и извършване на специализирани растителнозащитни услуги
- контролират и при необходимост извършват дезинфекцията, дезинсекцията, дератизацията и девастацията
Контрол на:
- съхранението, търговията и употребата на ВМП
- събирането, съхранението, транспортирането и обезвреждането на страничните животински продукти и продуктите от тях
- спазването на ветеринарномедицинските изисквания и зоохигиенните параметри в животновъдните обекти
- спазването на изискванията за хуманно отношение към животните
- производството, съхранението, търговията и употребата на фуражи
- транспортните средства, превозващи животни, суровини и храни, странични животински продукти и продукти от тях и фуражи
- безопасността и качеството на суровини и храни, фуражи, материали и предмети предназначении за контакт с храни в обектите за производство съхранение и търговия
- междинни предприятия за съхранение и предприятия за преработка на странични животински продукти
- генетично модифицираните организми, продукти съдържащи, състоящи се или произведени от ГМО
- ежегодна оценка на риска в:
- обектите за производство, съхранение и търговия със суровини и храни
- обектите за производство, съхранение, търговия и употреба на фуражи
- обектите за съхранение, търговия и употреба на ВМП
- обектите с епизоотично значение по отношение на здравеопазване, идентификация и хуманно отношение към животните
- осигуряват бързо и адекватно действие на регионално ниво при наличието на:
- нотификации по RASFF за бързо съобщаване в случай на опасност, която произтича от храни и фуражи
- сигнали за други извънредни ситуации, засягащи здравния статус на животните и растенията и/или контрола и безопасността на храните, фуражите, ПРЗ и торове
- уведомяват ЦУ на БАБХ при възникването на извънредни ситуации или кризи свързани с дейността на БАБХ и предприемат действия по ограничаване или ликвидиране последствията от тях в случаите, определени със закон
- извършват контрол на съответствието на качествените характеристики на храните с изискванията на национални стандарти, технологични документации, стандарти разработени от браншови организации и одобрени от компетентния орган