🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Водни обитатели

Уникални снимки на Голяма бяла акула

Фотографът Джордж Пробст от 2006 г. заснема Големи бели акули в близост до остров Гуадалупе, Мексико. От много ранна детска възраст Джордж бил едновременно очарован и ужасен от акулите.

"Винаги съм си мечтал да видя Голяма бяла акула в дивата природа и за щастие моята мечта се сбъдна през 2006 г., когато за пръв път посетих остров Гуадалупе.

След първия ми досег с тези величествени животни не очаквах, че отново ще видя Голяма бяла акула. Преживяването обаче бе толкова силно, че просто нямаше как да се откажа и от тогава до сега съм посветен изцяло на акулите" - споделя Джордж.

Първото нещо, което е удивило Джордж при гмуркането сред акули е, че те не се държат по начина, по който се представят в телевизионни предавания и филми (включително и някои документални филми).

Докато се гмуркали със защитни клетки акулите не проявявали никакъв интерес към водолазите и не показвали агресия. Те просто си плували спокойно наоколо.

"Видях, че акулите нямат черни очи, както ни се представят във филма "Челюсти". Всъщност, когато се доближат достатъчно близо и светлината е силна, може да се види техния син ирис, който подсказва в каква посока гледат. Често ни гледат право в очите, което определено е едно уникално усещане.

Колкото повече снимах акулите, толкова повече забелязвах как повечето кадри са, когато животните се хранят и изглеждат наистина свирепо. Безспорно най  - популярните ми снимки са тези, в които акулите са с отворена уста, но това означава, че акулите показват често агресия. В действителност повечето от тези снимки са направени, когато около акулите има примамка, за да могат те да отворят широко уста."

По принцип Големите бели акули не ловуват хора и не ядат всичко, което им се изпречи пред очите, но не трябва да забравяме, че това са огромни хищници, живеещи свободно в дивата природа и могат да бъдат много опасни. Както и при останалите диви животни трябва да се подхожда с необходимото уважение и внимание, когато наоколо плуват акули.

През последните 10 години Джордж се опитва да заснеме акулите по начин, който обхваща целия спектър на тяхното поведение. Той е изградил една специална връзка с животните, тъй като е сред тях години наред и познава индивидуално всяка една от тях. Той е дал имена на акулите и разпознава всяка една от тях.

Представяме ви някои от най - интересните снимки на Големи бели акули, направени от Джордж през годините:

1. Магически светлини - голяма мъжка бяла акула на име Микс е обляна от слънчева светлина, плувайки точно под повърхността.

2. Зрелищна фотография на акула с отворена уста - голяма бяла акула на повърхността с широко отворена уста. Това поведение не е типично за акулите от Гуадалупе. В случая туристи с лодки са разпръснали примамка, за да се любуват на акулите.

3. Разчистване на пътя - голяма мъжка бяла акула на име Мънки плува близо до повърхността на фона, на пасаж от дребна риба.

4. Красивите сини очи - схващанията, че акулите са с чисто черни очи са погрешни. Тези величествени хищници всъщност имат син ирис.

5. Естествена красота - снимката илюстрира типичното поведение на Големите бели акули, плувайки спокойно и грациозно.

6. Младата дама - това е една от най - малките женски, които Джордж е документирал в Гуадалупе.

7. Отражение на повърхността – върха на гръбната перка на голяма мъжка бяла акула разцепва повърхността на водата.

8. Красивият демон - голяма женска бяла акула, кръстена на бога на ацтеките - „Tzitzimitl". В буквален превод името означава „въздушен демон".

9. Дълбоката синя бездна - с мощната си опашка мъжка бяла акула се спуска надолу в синята бездна.

10. Усмивка за пред камерата - мъжка бяла акула гледа право напред към камерата.

11. Една щастлива акула - мъжка бяла акула с широка „усмивка" плува безгрижно.

12. Прекрасната Луси - една от любимите акули на Джордж плува грациозно пред камерата му.

13. Проява на любопитство - любопитна мъжка акула се приближава, за да огледа камерата.

14. Пречупена, но не счупена - Луси има сериозна травма на задната опашка, но е успяла да се адаптира.

15. "Ехо здравейте" - мъжка бяла акула се приближава изключително близо за един страхотен кадър.

16. Кой иска прегръдка - гръдните перки на тази акула наподобяват някой, който се приближава към теб, за да те прегърне.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...