Назад до кучета

Ветацид 20 мг

Арт.№: 61 Принтирай
Добави в любими
Твоите любими продукти
Рейтинг:
Ветацид 20 мг
Ветацид 20 мг

Инфо

ВЕТАЦИД - филмирани таблетки за кучета и котки

Състав:

Всяка таблетка съдържа: Famotidine 20 mg и помощни вещества до 206 mg.

Действие:

Фамотидинът е конкурентен и селективен инхибитор на хистаминовите Н2 – рецептори. Основното му клинично значимо фармакологично действие е неговото бързо, силно и продължително потискане на стомашната секреция чрез блокиране действието на хистамина върху Н2 – хистаминергичните рецептори на париеталните клетки на стомашните жлези.

Потиска продукцията предимно на солна киселина, но намалявайки общия обем на стомашния сок, намалява и количеството на отделения пепсин. Намалява не само базалната и нощната стомашна секреция, стимулирана от хистамин, но и секрецията, стимулирана от храна, пентагастрин, М-холиномиметици и чрез вагусова активация.

Ефектите му са в права зависимост от дозата. Потискайки функцията на хистамина, фамотидинът намалява отделянето му от мастоцитите и базофилите, като в същото време активира разграждането му от ензима хистаминметилтрансфераза. Не повлиява моторната и евакуаторната функция на стомаха и не променя панкреатичната и билиарната секреция, а също и секрецията на мукус, който протектира стомашната лигавица. Не кумулира.

Фамотидинът се резорбира бързо и непълно (40-45%) от храносмилателния канал, свързва се слабо (15-22%) с плазмените протеини. Метаболизира се частично (30-35%) в черния дроб до фамотидин S-оксид. Резорбираният фамотидин се излъчва от организма предимно с урината и жлъчния секрет, а при перорално приложение – с фекалиите.

Терапевтични показания:

За лечение на активна дуоденална, стомашна и езофагeална язва; на ерозивен или улцеративен гастрит, гастродуoденит и езофагит; на заболявания, съпроводени с протрахирано повръщане; при хиперсекреторен ацидитет вследствие на системна мастоцитоза и мултигландуларен аденом; на язви след употреба на кортикостероиди и на нестероидни противовъзпалителни средства или на такива, които дразнят стомашната лигавица; за профилактика на рецидиви на язви на стомаха, дуоденума и хранопровода; за профилактика на аспирация на кисело стомашно съдържание при обща анестезия; при парвовироза у кучета; при кръвоизливи в горната част на храносмилателната система.

Противопоказания:

Ветацид 20 mg филмирани таблетки да не се прилага при свръхчувствителност към фамотидин или някое от помощните вещества, както и към други Н2 – хистаминоблокери поради доказана кръстосана чувствителност и алергичност; при малигнена язва на стомаха; при бременност и лактация.

С внимание (в по-ниски дози и през по-големи интервали) да се прилага при остри бъбречни и чернодробни заболявания.

Да не се прилага заедно с антиациди, кетоконазол, итраконазол, пробенецид и теофилин.

Странични реакции:

Рядко са наблюдавани анорексия, диария, запек, метеоризъм, повръщане, обриви, сърбеж, лесна уморяемост и покачване плазмените нива на трансаминазите.

Много рядко са наблюдавани мускулни болки, артралгии и крампи.

Лекарствени или други форми на взаимодействие:

Антиацидите редуцират резорбцията на фамотидина, а пробенецидът повишава концентрацията му в кръвта поради потискане на бъбречната тубулна екскреция.

Фамотидинът намалява резорбцията на кетоконазола, итраконазола и циклоспорина, и повишава тази на амоксицилин/клавулановата киселина. Забавя метаболизма и клирънса на теофилина и се покачват серумните му нива.

Антагонизира ефекта на хистамина при оценка на стомашната секреция и при кожното тестиране за алергени. Затова приложението на фамотидина трябва да се преустановява най-малко 24 часа преди тестирането.

Начин на приложение:

Вътрешно чрез директно поставяне на таблетката върху основата на езика или с помощта на малко количество любима храна (като примамка).

При отказ, таблетката се стрива на прах и се посипва върху или се размесва с храната.

Дозировка:

 • Кучета
  • 0.1 – 0.2 mg/kg на всеки 8 часа
  • 0.5 mg/kg  на 12 – 24 часа
  • 0.5 – 1.0 mg/kg на 24 часа
  • Котки
  • 0.5 – 1.0 mg/kg  на 12 – 24 часа

Продължителността на лечението зависи от състоянието на животното, отговора на медикацията и евентуалната проява на странични ефекти.

Съхранение:

На сухо и защитено от светлина място, при температура под 25 °C. Да се съхранява на място, недостъпно за деца!

Отзиви

д-р БауБау
Това са данните описани на листовката на ВМП! Анорексия се получава след дълго гладуване на животното поради липсата на апетит и нежелание за прием на храна, обикновено - боледуване при което организма обеднява като цяло и видимо животното е по - слабо от нормалното.
Ети
"Странични реакции: Рядко са наблюдавани анорексия"' :О:О:О И как е възможно животно да получи анорексия?!
Коментирай

Последно разглеждани

loading...