🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Речник

Взаимодействие генотип - среда

Представлява нелинейна връзка между генотипа и средата, която се състои в това, че генотиповете реагират различно на различни условия на средата. Например ранжирането на фенотиповете в една среда е 1, 2, 3, а в друга - 1, 3, 2.

Проявява се при рязко различаващи условия на средата и затруднява значително селекционно - племенната работа, тъй като оценката на племенната стойност на животните при различни условия на средата е различна.

Взаимодействието генотип - среда се проявява силно при преместване на заводски породи крави в тропиците. Такова преместване води към намаляване на изменчивостта на унаследяването на млечната продуктивност и на корелацията на този признак между изходното и потомственото поколение животни.

Значението на взаимодействието генотип - среда при различни условия в границите на дадена област или зона на развъждане на определена порода животни е недостатъчно изяснено. Като цяло неговият ефект зависи от степента на унаследяване на признака. Признаците с ниска унаследяемост са подложени по - силно на взаимодействието генотип - среда.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...