Японски шаран Кои 9-11см
Арт.№: 39619

1 от 1

Информация
Латинско име
Cyprinus carpio Koi(Японски шаран Кои) Видът е създаден през 1980 г
Произход
Cyprinus carpio е получен е в резултат на дългогодишна селекция в Япония като допълнение за градински езера. Създадени са множество форми и цветови вариации. Основните цветове са бяло, черно, червено, жълто, синьо и кремаво. Въпреки това, възможните комбинации на цветовете са практически неограничени. Най-популярната категория е Gosanke, която се състои от вариететите Kohaku, Taisho Sanshoku и Showa Sanshoku.
Отглеждане
Подходящи за отглеждане на кои са средни до големи (над 10 м3), добре филтрирани и аерирани изкуствени водоеми. Добре е езерата да имат плитки и дълбочинни участъци (до 150-200 см), за да осигури прохлада в горещите дни и подходящи условия за зимуване. Новопридобитите риби, преди да бъдат заселени в езерото е добре да са преминали карантина, или да са прегледани от специалист с цел да се избегне разпространение на зарази и паразити. Езерото е хубаво да се намира на спокойно място, да не се посещава от водоплаващи птици и хищници. Слънчевата светлина е от голяма полза, но е задължително да има и сенчести участъци (растителност, навеси). В горещите летни дни е важно температурата да не превишава 27-28 С, а нивото на кислорода да не се понижава под 4 мг/л. Подходящата крайбрежна и водна растителност има много добър ефект върху здравето и добрия имунитет на коите, което важи за повечето езерни риби. Съжителството с мирни риби (лин, орфа, различните форми на златните рибки, червеноперки и др), имащи сходни изисквания с тях подпомага създаването на благоприятна среда и добра поддръжка на мини екосистемата. Регулярната подмяна на част от водата винаги има добър ефект, тъй като липсата й често води до заблатяване и влошаване на качествата. Особено належащо е през лятото да е с по-голяма честота, докато през зимата с по-малка. При замръзване на повърхноста, водоема се оставя в покой и не се извършват никакви манипулации по него. Разумно е предварително да се постави приспособление или устройство, поддържащо отвор в леда (фонтани, стиропорени кръгове, шамандури и др). В големите добре балансирани езера не е проблем да замръзне и цялата повърхност, и да изкарат до периода на затопляне без жертви и сериозни поражения. В зимния период не се дава храна, но след раздвижването на рибите напролет, внимателно и постепенно се започва захранване.
Хранене
Подобно на дивия си братовчед - шарана, коите са всеядни. Някои автори препоръчват строго вегетарианска диета, дори хранене само с варен ориз. Доказано е обаче, че при разнообразно и пълноценно хранене коите нарастват по-бързо, зимуват по-леко и са по-слабо предразположени към заболявания. Специализираните храни са добре балансирани и обогатени, съдържащи всичко необходимо за тяхното развитие. Препоръчително е менюто да се допълва с пресни растителни храни (салати, спанак, диня и др), както и с живи и замразени храни(хирономус, ларви на копринена пеперуда, червеи).
Размножаване
Добре отгледаните кои са готови за размножаване на 3-тата-4-тата година. Често те хвърлят хайвера си спонтанно в плитчините и водната растителност на езерото напролет при температура около 15-20 С. При тези условия се излюпват и оцеляват малобройни поколения.
Cyprinus carpio | |
Популярно име | Японски шаран Кои |
Група | Други |
Семейство | Шаранови (Cyprinidae) |
Местообитание, хабитат | Япония (селекция) |
Приблизителен размер | 120 см. |
Минимален размер на аквариума | гардинско езеро |
Изисквания, температура | 10 - 24 °С |
Изисквания, обща твърдост | 15 - 20 ° |
Изисквания, pH | 7 - 7,5 |
Тип вода | сладка |
Ниво на трудност | средно |
Cyprinus carpio Koi(Японски шаран Кои) Видът е създаден през 1980 г
Произход
Cyprinus carpio е получен е в резултат на дългогодишна селекция в Япония като допълнение за градински езера. Създадени са множество форми и цветови вариации. Основните цветове са бяло, черно, червено, жълто, синьо и кремаво. Въпреки това, възможните комбинации на цветовете са практически неограничени. Най-популярната категория е Gosanke, която се състои от вариететите Kohaku, Taisho Sanshoku и Showa Sanshoku.
Отглеждане
Подходящи за отглеждане на кои са средни до големи (над 10 м3), добре филтрирани и аерирани изкуствени водоеми. Добре е езерата да имат плитки и дълбочинни участъци (до 150-200 см), за да осигури прохлада в горещите дни и подходящи условия за зимуване. Новопридобитите риби, преди да бъдат заселени в езерото е добре да са преминали карантина, или да са прегледани от специалист с цел да се избегне разпространение на зарази и паразити. Езерото е хубаво да се намира на спокойно място, да не се посещава от водоплаващи птици и хищници. Слънчевата светлина е от голяма полза, но е задължително да има и сенчести участъци (растителност, навеси). В горещите летни дни е важно температурата да не превишава 27-28 С, а нивото на кислорода да не се понижава под 4 мг/л. Подходящата крайбрежна и водна растителност има много добър ефект върху здравето и добрия имунитет на коите, което важи за повечето езерни риби. Съжителството с мирни риби (лин, орфа, различните форми на златните рибки, червеноперки и др), имащи сходни изисквания с тях подпомага създаването на благоприятна среда и добра поддръжка на мини екосистемата. Регулярната подмяна на част от водата винаги има добър ефект, тъй като липсата й често води до заблатяване и влошаване на качествата. Особено належащо е през лятото да е с по-голяма честота, докато през зимата с по-малка. При замръзване на повърхноста, водоема се оставя в покой и не се извършват никакви манипулации по него. Разумно е предварително да се постави приспособление или устройство, поддържащо отвор в леда (фонтани, стиропорени кръгове, шамандури и др). В големите добре балансирани езера не е проблем да замръзне и цялата повърхност, и да изкарат до периода на затопляне без жертви и сериозни поражения. В зимния период не се дава храна, но след раздвижването на рибите напролет, внимателно и постепенно се започва захранване.
Хранене
Подобно на дивия си братовчед - шарана, коите са всеядни. Някои автори препоръчват строго вегетарианска диета, дори хранене само с варен ориз. Доказано е обаче, че при разнообразно и пълноценно хранене коите нарастват по-бързо, зимуват по-леко и са по-слабо предразположени към заболявания. Специализираните храни са добре балансирани и обогатени, съдържащи всичко необходимо за тяхното развитие. Препоръчително е менюто да се допълва с пресни растителни храни (салати, спанак, диня и др), както и с живи и замразени храни(хирономус, ларви на копринена пеперуда, червеи).
Размножаване
Добре отгледаните кои са готови за размножаване на 3-тата-4-тата година. Често те хвърлят хайвера си спонтанно в плитчините и водната растителност на езерото напролет при температура около 15-20 С. При тези условия се излюпват и оцеляват малобройни поколения.
Отзиви към продукт