Назад до Интервюта

За или Против храненето на бездомни животни

Напоследък проблемът с бездомните животни, основно кучета и по - малко котки, е една от най - нашумелите и подлагани на различни коментари тема.

Замисляли ли сте се обаче кой е виновникът за постоянното увеличаване на популациите от безстопанствени животни? Хипотези има много, но е сигурно, че едни от главните виновници за това сме ние хората.

По темата "За или против храненето на бездомни животни" говори ветеринарният лекар и консултант на Национален зоопортал BauBau.bg д-р Деница Русева в интервю за БНР, Радио "Стара Загора".

БНР: Всички знаем за глобите, с които се санкционират хората, хранещи бездомни животни. Всъщност какво е Вашето мнение като специалист - помагаме ли или вредим, когато храним тези животни?

Д-р Русева: По мое мнение глобите, налагани в последно време, са твърде крайна санкция, която според мен е излишна. Хората, които са решили да хранят бездомните животни и да им помагат, така или иначе го правят и ще продължават да го правят със или без тези санкции. Затова бих апелирала за прилагането на други методи, не толкова крайни.

По този въпрос можем да вземем пример от Турция, в която създадоха нов тип машина за хранене на техните бездомни животни. Тя не само помага, като храни безплатно животните чрез рециклиране на изхвърлените пластмасови бутилки, но по този начин допринася и за опазване на околната среда.

БНР: Някои хора смятат, че като ги храним, всъщност им вредим, защото така по някакъв начин им се забавят реакциите, а те все пак са ловуващи животни. Има ли истина в това?

Д-р Русева: Не, не бих казала. Според мен това са по - скоро извинения, които звучат крайно неоснователно. В никакъв случай не може да се каже, че хранейки ги, им вредим. Но пак казвам, глобите също не са начин, по който да се помогне на бездомните животни.

БНР: Може би трябва по - скоро да насочим вниманието си към безотговорните стопани, които си вземат животни, не ги кастрират и после изхвърлят поколението им?

Д-р Русева: Точно така, да, проблемът е изцяло в нас. Ние сме виновни за абсолютно всички бездомни животни, които са навън, тъй като собствениците си вземат куче и некастрирайки го, изхвърлят малките кученца. Впоследствие популацията им се увеличава, с което идват и всички останали проблеми.

Затова бих посъветвала всички хора, които решат да си вземат домашен любимец или имат такъв, ако не желаят поколение от него, просто да го кастрират. В противен случай порочният кръг се завърта и ние ставаме виновници за неразборията, с която после се опитваме да се преборим.

Ето и самото интервю, излъчено по БНР, Радио Стара Загора

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Донка Йорданова
Искам да кажа и моето си мнение,тъй като попаднах днес на тази тема.Не мразя мито кучета -кученца,нито котки-котенца.Напротив те са много мили и обичливи ,като им даряваш своята грижовност и внимание и може би .Но ми се иска да има достатъчно места/приюти/зс такива животинки .Кое ме принуди да пиша всичко това,и ще е добре и моля ,някой компитентно лице да напише своето мнение.....! Нека който иска да се грижи за бездомни и домашните си любимци ,да спазва някакви норми на хигиена е жилищен блок -къща , около жилищтното пространство и т.н. .....! Ще Ви опиша съвсем накратко случая:Във нашият ж.комлекс "Младост" гр.Сливен ,бл 2 ,има в блока няколко съд дом.любимци.Но едно от семействата ,отглеждат няколко кучета около 10кг.в апартамета си.Аз лично със очите съм ги виждала 4 бр.храна на терасата.Но това не е всичко......1.Тези любимци не се извеждат никога навън....2. Всички биологични нужди -от животните е по терасата...! / това ли са любимците - или отгеждане с цел-размножаване и търговия/? може би.? 4. И друго не маловажно,за което ще обесня малко по на долу.Това семейство храни няколко кучета и около двадесет котки ,котенца .....цял джунгла .....е около бл.2 на ж. к Младост -Сливен. от тези животинки.А да не Ви описвам какви отпададъци ,кутии-кутиики кашони торбички и т. н...около блока се замърсява , ...А сега ще поясня какво е най дразнещо и грозно и непоносимТова семейство -живеена>. 9 етаж < на ж.блок.всяка седмица се носи със количка > кашони,чували ,пакети < някакви отпадачни продукти от животински произход,от някаква транжорна зс месо.Много пъти се вижда и кашини и пакети пилешко -крил. бут.крака.и.тн......Всичко това омирисан продукт.се прави нвкаква топлина лека обработка .А представете си защото това не може да почуства ,каква миризма на .....мърша...се чуства на няколко етажа от блока а жилището над тях е - не може да се диша-! И при забележка -отговора е затворете си ги прозороците!.После всички тия месища и дреболии ,една част на любим.в жилището.които са .а другата с костите на вън около блока ----на обсебелите района и около блоковото простраство.Целият район е потънал от мръсотия от това ежедневно замърсяване от отпадъцитена тия животни.Това ли начина на отглеждане.Имали някви закони и правила в тази наша държава питам.Моля,нека който иска коментира това както го разбира,но искам като прочете това ,независимо ,нека си представи че самият той е потърпевш за всяко това ежедневие....../мирзма на мърша и мръсотии около ж.блоковото простраство,и ред още др ./няма да бъда анонимнс ще си напишс името ,защото това уважаеми читатели е ужадно непоносимо....!
Ще ги храня независимо дали на хората им харесва или не. Те също са живи същества. И тези които са против не знам дали имат и капка милост към животните. И ако имат домашен любимецлюбимец и го обича нека си помислят какво е да е гладно животинчето. 100%ЗА
Никол 17
Ще си ги храня!И котенцата и кученцата!!!
Мирослава
ЗА
Каква е тая статия?Как изобщо някой може да поставя подобен въпрос?Вие идея ли нямате,от изискванията на ЗЗЖ и ЗВД?От нЕкакви си там морални норми?Я си прочетете законите и после пишете глупости.Между впрочме аз и майка ми храним уличните животни в района,в който живеем.Нека някой ме глоби.Ще му/й направя животеца черен.Имам и пари и връзки,и акъл да вдигна врява до Бога.Писна ми от идиоти.
Коментирай
loading...