Назад до Общи

10 интересни факта за полярните мечки

Представяме ви 10 от най - любопитните характеристики, които притежават полярните мечки.

*Факт 1*

Полярната мечка е най - големият сухоземен хищник. Някои кафяви мечки могат да достигнат по тегло полярните, но белите мечки са много по - високи от тях.

*Факт 2*

Коренното население на Арктика ловува полярни мечки, но има една част от тях, която не става за ядене - черния дроб. Черния им дроб съдържа много големи количества витамин А, които могат да разболеят хората. Появяват се симптоми като главоболие, гадене и замъглено зрение.

*Факт 3*

Мъжките полярни мечки са 2 пъти по - големи от женските. Достигат тегло от 350 до 550 килограма, докато женските са между 160 и 300 килограма. При бозайниците е нормално мъжките да бъдат малко по - големи от женските, но при полярните мечки разликата е доста осезаема. Единствените други бозайници, които имат подобна разлика между мъжки и женски индивиди са морските лъвове.

*Факт 4*

Полярните мечки имат толкова добра изолация, че са невидими за инфрачервените камери. Учените са установили това при изследване на райони, които са обитавани от бели мечки с инфрачервена светлина. Дебелия слой мас и дебелата кожа изпускат толкова малко светлина, така че единствените видими белези с инфрачервена светлина били носовете и очите на мечката.

*Факт 5*

Въпреки, че полярните мечки имат бяла козина, кожата им е черна. Космите от външната част на козината са кухи и без пигмент, затова отразяващата се в тях светлина ги прави бели за нашите очи. Това е идеална маскировка за мечките в заснежените и заледени райони.

*Факт 6*

Мъжките полярни мечки имат по - дълга козина на предните си крайници. Прилича малко на грива на лъв и се смята, че има функция да привлича женските полярни мечки.

*Факт 7*

Полярните мечки изминават много големи разстояния. Тяхната територия е от 2000 квадратни мили на места, където храната е в изобилие, до над 100 хиляди квадратни мили на места, където плячката е оскъдна.

Една женска полярна мечка, която имала предавател е бродила над 3000 мили от Аляска до Гренландия и след това Канада и накрая обратно в Гренландия, като се е движела през цялото време.

*Факт 8*

Полярните мечки и пингвините не споделят едно и също местообитание. Ще си помислите, че това е невъзможно, виждали сте ги на илюстрации или анимации толкова много пъти заедно, но никога на реална снимка или видео. Това е така, защото в реалния живот двата вида живеят в противоположните краища на Земята. Полярните мечки живеят в Арктика, а пингвините в Антарктида.

*Факт 9*

Тюлените са основната храна на полярните мечки, но могат да се хранят и с много нездравословна храна. Става въпрос за истински боклуци в морето. Има регистрирани случаи на мечки, които ядат стиропор, пластмаса, акумулатори, хидравлична течност и дори моторно масло.

Поради тази причина жителите на град Чирчил извозват всичкия си боклук далеч от града, след като открили, че полярните мечки използват бунището им като бюфет.

*Факт 10*

Полярните мечки имат невероятно обоняние. Гладната мечка може да надуши плячка, която се намира на повече от една миля разстояние, дори да е покрита със сняг, както правят тюлените, които се крият под снега. Те дори могат да надушат от разстояние по - голямо от 1 миля дупката на тюлените в леда.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Bobby V. (Instagram: toshko_and_bobby)
Супер статия!???? Правете още такива...Има хора които се интересуват!????
Виж още отзиви
Коментирай
loading...