🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Морски свинчета

10 важни съвета при отглеждането на морско свинче

Морските свинчета са дребни гризачи, които често се отглеждат и като домашни любимци. Те биват множество различни породи, като се различават най - вече по дължината на козината и окраската.

Това са много дружелюбни животни, поради което се считат от мнозина и за домашни любимци подходящи за деца. Ето няколко важни съвета, на които трябва да обърнете внимание, ако решите да отглеждате свинче у дома.

1. Размера на клетката – много клетки предназначени за морски свинчета са твърде малки и предлагат много малко свободно пространство за животните. Свинчетата са сравнително големи гризачи, поради което изискват и по - големи клетки, от тези за хамстери например. Нуждаят се от много физически упражнения, затова голямата клетка е от ключово значение.

2. Купичката с вода – купичките с вода на морските свинчета трябва да са по - дълбоки, за да не ги преобръщат и да цапат клетката. Освен това по този начин водата по - трудно ще се замърсява с хранителни остатъци и части от постелята на морското свинче.

Морско свинче яде ябълка3. Храната – повечето морски свинчета са известни с това, че обичат да преяждат. Затова е много важно да им предоставяте добре дозирана и балансирана храна.

Освен твърдите храни предлагани в зоомагазинитe, трябва да давате на морското свинче зеленчуци, плодове и сено. За предпочитане са зелените зеленчуци като спанак, зеле и маруля (в умерени количества).

Веднъж седмично може да разнообразявате диетата с тиквички или моркови. Сеното също е много важно, защото поддържа здрава храносмилателната система и забавя растежа на зъбите.

4. Играчки – зъбите на морските свинчета растат през целия им живот, поради което те имат постоянна нужда да дъвчат нещо. Зоомагазините имат голямо разнообразие от подобен тип играчки.

Ако не можете да си позволите закупуването на играчки, използвайте естествени такива. Например една ябълка върши чудесна работа. Не забравяйте обаче, че семките на ябълката са отровни за морските свинчета!

5. Легло – има най - различни материали, от които може да се направи легло за едно морско свинче. Някои хора използват кърпи или накъсана хартия, но най - разпространени са боровите стърготини. На каквото и легло да се спрете не забравяйте, че трябва редовно да го почиствате, за да бъде домашния ви любимец в добро здраве.

Морско свинче яде сено6. Сено – сеното би трябвало да образува по - голяма част от диетата на едно морско свинче. Добре е да осигурите определено пространство от клетката, в което да поставяте сеното (има и специални поставки).

Проверявайте го всеки ден дали е свежо или замърсено. Винаги поддържайте достатъчно голямо количество сено в клетката.

7. Място за криене – морските свинчета са опитомени отдавна, но въпреки това имат нужда от място, където да се скрият от реални или въображаеми заплахи. Въпреки, че се намират в защитена среда те запазват примитивните си инстинкти, които в миналото са ги спасявали от големите хищници. Направете някаква хралупка или къщичка, в която животното да се скрие и успокои, ако се почувства застрашено.

Козметични грижи за морското свинче8. Козметични грижи – дългокосместите морски свинчета трябва да бъдат сресвани всеки ден. Това ще предпази козината им от сплъстяване и ще намали опадването й.

Свинчетата рядко имат нужда от баня. Когато къпете морското свинче не забравяйте да използвате специален шампоан, който е предназначен за вида!

Необходима е и грижа за ноктите им. Те трябва да бъдат подрязвани поне веднъж месечно (за предпочитане от ветеринар).

9. Почистване на клетката – местообитанието на морските свинчета трябва да бъде старателно почиствано поне веднъж седмично. Колко често трябва да се почиства клетката зависи от това колко голяма е тя, колко морски свинчета отглеждате и каква е тяхната възраст. Обикновено по - младите животни цапат по-  малко от по - възрастните.

10. Упражнения – упражненията са много важни за здравето и щастието на морското свинче. Просто осигурете на животното голямо затворено пространство и го оставете да се налудува колкото си иска. Например можете да го пуснете в банята, защото даже и да изцапа нещо, много лесно ще го почистите след това.

Домашните морски свинчета обикновено живеят 5 - 8 години (понякога и до 10), ако за тях се полагат необходимите грижи. Затова, ако обмисляте да си закупите морско свинче обърнете внимание на всяка една от точките изложени по - горе.

*Всичко за морското свинче: ТУК

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

8. Виктория петрова

Добър ден искам да си взема морско свинче но не знам дали да не си взема зайче кое от двете да избера и как се отглежда морска свинче

7. Марулка и мечо

Добър ден, искам да си осиновя морско свинче или зайче, но не знам кое да избира. Mоля, помогнете ми.

6. Юлия

Вчера следобед ми подариха 2 женски морски свинчета, много са пазливи. Треперят, а като се опитвах да ги погаля, идваха страни звуци - трябва ли да се притеснявам ??.

5. Анастасия

Здравейте, днес си взех морско свинче и то само си стои в къщичката(мястото за криене). Опитах се да го изкарам като му подавах храна, но то не излиза. Трябва ли да се притеснявам от това че не излиза?

4. ,
Моля не давайте ябълки вместо играчки за зъбите! Ябълките имат прекалено много захар и морските свинчета лесно развиват диабет. Гледайте да избягвате плодове.
3. ЖОРО ИВАНОВ НИКОЛОВ
когато дошла пролетта стопанката отишла и го купила грижила се за него и много го обичала.
2. ЖОРО ИВАНОВ НИКОЛОВ
ИСКАМ ,ДА СИ ИМАМ ЖИВО Жоре аз ще си гледам ще го купя ,на пролет
1.
Благодаря ви
Виж още отзиви
Коментирай
loading...