Назад до Хамстери

8 неща, които трябва да знаем за пухкавите хамстери

Хамстерите може да са малки, но тези домашни любимци с джобни размери имат големи сърца. Пухкавите космати животинки са едни от най - популярните домашни любимци в света.

Представяме ви някои от най - интересните факти за хамстерите и техните навици, които ще ви бъдат от полза, ако и вие имате този пухкав приятел у дома.

- Хамстерите се срещат в дивата природа в много части на света, но сирийските хамстери са най - популярния вид домашни хамстери. Известни са още с наименованието златни или плюшени хамстери, достигат дължина до 15 сантиметра и живеят средно 2 - 3 години.

- Хамстерите са нощни създания - тези животинки обичат да си поспиват през деня и стават активни през нощта. Добре е клетката на хамстера да не бъде в спалнята ви, за да не ви смущава през нощта. През деня е добре хамстерите да бъдат на тихо и спокойно място, където да могат да си почиват и спят на спокойствие.

Хамстер складира хранаКъде спи хамстераЗъби на хамстерХамстер на въртележка- Хамстерите обичат да трупат храната си - в действителност името "хамстер" произлиза от немската дума "hamsterm", която означава "да трупам". Когато се хранят хамстерите складират част от храната си в специални джобове в бузите, за да си хапнат по - късно.

Хамстерите трябва да се хранят със специални гранулирани смески, малко количество ядки и семена, както и някои пресни продукти, като спанак, ябълки и моркови.

- Сирийските хамстери не обичат компания – ако държите няколко хамстера в една клетка е много вероятно те да започнат да се бият. Затова е най - добре да ги държите в отделни клетки. Обикновено хамстерите започват да проявяват териториалност, когато навършат 10 седмици.

- Хамстерите обичат да спят в затворени пространства - за целта може да поставите специалните къщички, които се предлагат в зоомагазините.

Избягвайте използването на борови и кедрови стърготини, тъй като изпаренията от тях могат да предизвикат дихателни проблеми.

- Зъбите на хамстера растат непрекъснато - затова трябва да им осигурите неща за дъвчене, за да бъдат зъбите им изпилени и здрави. За тази цел може да поставите в клетката дървени трупчета или играчки. Избягвайте да слагате кедър, бор и меки пластмасови елементи, защото те могат да навредят на животното, ако бъдат погълнати.

- Хамстерите имат нужда от редовни ветеринарни грижи – редовните ветеринарни грижи са необходими и ще помогнат на хамстерите да имат по - пълноценен и здравословен живот.

Ако забележите признаци за болест (диария, хрема, треперене, кожни лезии, необичайно поведение и т.н) веднага трябва да заведете животното на ветеринар.

- Хамстерите обичат да тренират - метаболизма на хамстерите е много бърз, затова имат нужда от много упражнения. Препоръчително е да поставите колело за бягане в клетката, така че хамстера да може да бяга, когато си поиска.

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 9 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

4. Jesus
Ich weis das ihr das nicht versteht aber trotz
3.
Нашите стърготини са иглолистни
2. Анно Мария
Интересно????????????????????
1.
Много интересно си го направил/а♡♡♢
Виж още отзиви
Коментирай
loading...