Назад до Хамстери

Как да се грижим за хигиената на хамстера?

Имате ли проблеми с миризмата идваща от клетката на хамстера ви? Ако започнете да следвате миризмата, може да стигнете до извода, че тя не идва от клетката, а от самия хамстер.

При нормални обстоятелства хамстерите нямат нужда от баня, защото тя може да бъде опасна за здравето им. Затова ви представяме няколко метода за безопасно почистване на хамстера.

Метод 1. Намерете други решения

Ако е възможно избягвайте да къпете хамстера си. Къпете животното само ако нещо мръсно се е оплело в козината му или е имало контакт с токсични химикали.

Къпането на хамстерите с вода измива техните естествени масла в кожата и може сериозно да им навреди. Имайте предвид, че когато се разгонят женските хамстери имат различен аромат, особено ако температурите са високи.

Почиствайте клетката по - често. Най - добрия начин за справяне с неприятните миризми е като почиствате старателно клетката. Преди да пристъпите към банята променете навиците си за почистване на клетката и вижте дали миризмата ще се подобри. Почиствайте клетката ежедневно и сменяйте постелката на хамстера най - малко веднъж седмично.

Пясъчна баня хамстерУверете се, че вашия любимец наистина има нужда от баня. Ако все пак е неизбежно първо опитайте с пясъчна баня.

Ако живота на домашния любимец не е заплашен от нещо, което се намира в козината му и не може да се почисти, една пясъчна баня би свършила чудесна работа.

Ровейки се в пясъка ще падне по - голяма част от мръсотията. Трябва да използвате пясък, а не прах, тъй като праха може да причини дихателни проблеми.

Проверете дали има друг начин да отстраните замърсяванията по козината. Например, ако в козината на хамстера се е оплела дъвка може просто да вземете ножицата и да изрежете тази част от козината.

Метод 2. Използвайте влажна кърпа

Напълнете легенче с 1 - 2 чаши вода със стайна температура. Добавете една капка шампоан за домашни любимци без аромат (натурален). След това навлажнете кърпата. Ако по повърхността на водата има образувана пяна значи сте използвали прекалено много шампоан, трябва да  изхвърлите водата и да започнете отначало.

Как да изкъпем хамстераМного внимателно втрийте влажната кърпа по посока на косъма по начин, наподобяващ галенето на хамстера. След това забършете хамстера с мека и суха кърпа, за да отстраните водата и влагата.

Върнете гризача обратно в клетката, която трябва да бъде чиста и свежа. Поставете клетката на място с по - топла темпаратура от обичайната.

Уверете се, че от никъде не прониква студен въздух, за да избегнете настиване на хамстера.

Метод 3. Къпане на хамстера

Това трябва да се прави само ако банята е абсолютно наложителна. Например, ако хамстера е влезнал в контакт с някакво токсично вещество, което трябва да бъде премахната възможно най - скоро. Ето някои от ситуациите, в които обилната баня е задължителна:

  • Върху хамстера е паднало нещо потенциално опасно или токсично като дезинфектант, минерален терпентин, лак за нокти, някакъв вид киселина и т.н.
  • Козината на животното е покрита с нещо токсично, което може да доведе до стомашни проблеми, ако хамстера го погълне. Това могат да бъдат и някои видове храни като шоколад, конфитюр, мед и др.
  • Хамстера е покрит с нещо лепкаво, което може да раздразни кожата (дъвка, восък и т.н.) или вещество, което може да навреди на кожата.

Как да изкъпем хамстера?

Къпе ли се хамстераНапълнете купа с няколко сантиметра вода (хладка). Това се прави само в случай, че спешното къпане на хамстера е без алтернатива.

Изкъпете хамстера много внимателно с чиста вода. Навлажнете козината на животното, внимавайки да не попадне вода по лицето му. Може да използвате кърпа или стара четка за зъби за допълнително нежно почистване. Отново внимавайте да не попада вода в близост до лицето му.

Добавете шампоан за домашни любимци без аромат, ако е необходимо. Ако чистата вода не премахне всички токсични и лепкави вещества, тогава може да използвате и малко количество шампоан.

Изплакнете козината на хамстера. Ако използвате шампоан не забравяйте, че накрая трябва да изплакнете хамстера с хладка вода, за да отстраните остатъка от шампоана.

Подсушете хамстера с мека и чиста кърпа. Търкайте кърпата в козината много нежно и внимателно по посока на растежа на косъма.

Върнете хамстера обратно в клетката. Преди това трябва да сте подсушили добре козината на домашния любимец. Клетката трябва да е поставена на топло място, където няма въздушно течение.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...