Назад до По света

80 полярни мечки се събраха около труп на кит

Жителите на малкото рибарско селище Кактовик в Аляска станаха свидетели на нещо невиждано до момента, съобщава електронното издание alaskadispatch.com. Всяка година мъжете от Кактовик оставят на мечките останките от улова си. Местните ескимоси разчитат най - много на улова на китове, чието калорично месо им помага да преживеят през тежките зимни месеци.

След като уловят кит и вземат всичко, което могат те оставят останките на кита близо до селото и не след дълго мечките се включват в угощението. По този начин всички са доволни и хората са се запасили с месо и мечките са се наситили. Тази традиция се спазва вече повече от 50 години и все повече мечки научават за безплатния обяд. Ескимосите ловят китове по едно и също време от годината и заради това мечките знаят точно кога да се появят за угощението.

Тази година на 13 септември са засечени 80 различни мечки около трупа на кита в рамките на един ден. Това е своеобразен рекорд, като предишното върхово постижение е било от 2004 г., когато 65 бели мечки са били преброени за един ден.

тюлени, но през летните месеци, когато се разтопят ледовете те остават на сушата и разчитат главно на запасите си от мазнини натрупани през зимата.

Тази традиция хора и мечки да споделят обяда си се подкрепя от някои активисти за опазването на белите мечки, но други смятат, че това е вредно и изменя навиците им, като създава и потенциална опасност за местните хора, заради близостта с най - големият сухоземен хищник в света.

Рейтинг:

Отзиви

д-р БауБау
До seli_gomez - Всичко има по този свят ...
seli_gomez
tctctctctctc teq sa basi ne6tasnicite be kak moje za da prexranqt belite me4ki da obivat kitovete tctctctctctctctc ne6tasnici
Коментирай
loading...