🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до Пинчери и Шнауцери. Догообразни и швейцарски пастирски кучета

Аиди


Синоними:

  • Atlas Sheepdog
  • Kabyle Dog
  • Douar Dog
  • Douarhund
  • Berger de l'Atlas
Аиди е мароканска порода куче, която се използва за охрана на добитъка. Тези кучета притежават и ловни способности, тъй като имат много силно обоняние.
Произход
Мароко
FCI номер на стандарта
№ 247
Класификация по Международната федерация по кинология(FCI)
Група 2. Пинчери и шнауцери. Догообразни и швейцарски пастирски кучета
Секция 2. Догообразни
Подсекция 2.2. Тип горски
American Kennel Club (AKC)
---
British Kennel Club (KC)
---
Класификация по интелигентност
---
Тегло (по FCI)
Около 35 кг
Ръст (по FCI)
52 - 62 см
Космена покривка (по FCI)
Основен цвят - бял. Други - черно, черно-петнисто, жълто-кафяво, светло рижаво
Живот
Около 12 години

Външен вид

Обикновено тези кучета са високи от 51 до 64 сантиметра и тежат до средно 25 - 35 килограма. Тяхното мускулесто тяло е защитено от гъста и устойчива на атмосферни влияния козина.

Козината им е тежка и плътна, но мека, което е изненадващо за една африканска порода. Главата им е пропорционална на тялото и има характерна меча форма. Те имат заострена муцуна с черна или кафява носна гъба, която обикновено съвпада с цвета на козината.

Челюстите им са силни, с тесни черни или кафяви устни. Ушите им са средни по размер, наклонени напред и леко клепнали. Очите им са тъмни, средни по размер. Обикновено цвета на козината им е:

  • Порода аидибял
  • черен черно-бял
  • бледо червен
  • светло кафяв

Характер и поведение

Кучетата от породата Аиди са много енергични и с много силен инстинкт да пазят, което ги превръща в едни отлични кучета пазачи. Те са силни кучета, много пъргави, бдителни и винаги готови за действие.

Това е много чувствителна порода, затова имат нужда от внимание и подходящо обучение от най - ранна възраст. Ако искате да имате такова куче за домашен любимец, трябва много прецизно да го социализирате.

История на породата

Произхода на тази порода идва от пустинята Сахара на териториите на днешните Тунис, Алжир, Либия и Мароко. Кучетата от тази порода никога не са използвани, като пастирски кучета, въпреки че в първия стандарт на породата от 1963 г. то е класифицирано като овчарско куче.

История на аидиТази грешка е поправена в стандарта от 1969 г., където се спомената още, че тези кучета живеят в Атласките планини в Мароко, Либия и Алжир и се използват за защита на добитъка от диви котки и други хищници.

Освен за работа тези кучета се използват и за лов, в полицията и като домашен любимец. Все по - често започват да се срещат като домашни любимци и по - малко като работни кучета. Аиди споделя много общи характеристики с останалите породи планински кучета от този регион.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

5. Никол 17
Аиди ми прилича на Бодър коли
4. dog whisper
Сайтът е страхотен! На мен ми харесва! Има много полезни съвети! Нищо, че е нов! Ще се осъвършенства! :) ;)
3. д-р БауБау
До 1. Анонимен, 2. - Сайтът е нов и тепърва вкарваме информация. Както виждате има много секции, по които работим. Породите няма да бъдат оставени по този начин!
2.
збравих да спомена че наи много липсва ключова информация като характер здраве и други
1. Анонимен
тоя саит него рзбирм ,каква е тая лпса на имформация за породите кучета пк са много .
Виж още отзиви
Коментирай
loading...