🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Речник

Анализиращо кръстосване

Това е кръстосване на хибрида с родителя, който е хомозиготен по рецесивен ген, за установяване на неговата хетерозиготност, на групите на скачване или на честотата на прекръстосване (кросинговер) между скачените гени.

Използва се широко при селекцията на животните, особено в дивечовъдството и птицевъдството. Представлява стандартен метод за изява на хетерозиготност и следователно за елиминиране на нежелани гени.

За тази цел животните с неизвестен генотип се кръстосват с индивиди, хомозиготни по рецесивен ген, и по този начин се определя дали животните с неизвестния генотип са хетерозиготни.

Например за бързото определяне на хетерозиготните черношарени говеда, които са носители на нежелания ген за червено оцветяване, черно - шарен бик се кръстосва с червена крава, хомозиготна по този признак. Появата в потомството на червени телета показва, че анализираният бик е хетерозиготен по гена за цвят.

По подобен начин се действа и в други отрасли на животновъдството. Сигурността и точността на анализиращото кръстосване зависят от числеността на потомството.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

5. pesho

имаше ли 6ца хахахах

4. Климо

Дано това е вярно, че иначе 2-ка ще ми пише тази

3. lili
:) shte imash az imax
2. д-р БауБау
До 1. niki - стискаме палци :)
1. niki
Ako imam shes znacyi vsichko e vqrno
Виж още отзиви
Коментирай
loading...