Назад до Енцефаломалация при пилетата

Енцефаломалация при пилетата

  1. Енцефаломалация при пилетата
  2. Етиология и патогенеза на Енцефаломалация
  3. Клинични признаци при Енцефаломалация
  4. Лечение и профилактика на Енцефаломалация

Етиология и патогенеза на Енцефаломалация

Причини за Енцефаломалация при пилетатаКато основна причина за появяването на Енцефаломалацията се приема гранясването на мазнините в хранителни смески за бройлерите, поради неправилното им съхраняване.

Гранясването на мазнините довежда до образуването на голямо количество пероксиди, спомагащи за прекомерно увеличаване на оксидацията, при което важни биологични съставки, като витамин Е, селен и др., се инактивират.

По такъв начин се стига до лишаване на организма на пилетата от витамин Е и микроелемента селен, което довежда до нарушаване обмяната на веществата и натрупване в организма на отпадъчни токсични продукти.

Засягат се капилярите и се получават едем, кръвоизливи н некроза (размекване) предимно в малкия мозък и по - рядко в отделни части на главния мозък. Подобни изменения може да се наблюдават и в мускулатурата, в кожата и подкожната съединителна тъкан.

Определена предразполагаща роля за възникване на болестта играят и т.нар. стресови фактори, като нарушаването на температурния и хранителния режим, ваксинациите, заразните заболявания и др.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...