🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Животно на месеца: Болонка - едно малко куче с голямо сърце

✦ Болонката е декоративна порода кучета, известна с меката си, къдрава козина и спокоен характер. Те са просто идеални за семейства с деца или за хора, които живеят в малки жилища. Днес ще разгледаме някои от основните характеристики на породата, както и как да се грижим за тези малки чудесни кученца.

✦ История на породата:

Според Уикипедия, болонката произлиза от Северна Италия и по-специално от Болоня, откъдето идва нейното име. Тези кучета са били изключително популярни във Франция през 17 век, където са били използвани като компаньони на богатите и знатни хора. Тази порода е безкрайно предпазлива и лоялна и се е превърнала в символ на френската аристокрация. През 20 век болонката започва да се разпространява извън Франция и през 1989 г. Международната киноложка федерация я признава за отделна порода кучета. Днес тази порода е популярен домашен любимец по целия свят.

✦ Характеристики на породата:

Болонките обикновено тежат между 3 и 7 килограма и са високи между 25 и 30 сантиметра. Те са известни със своето дълголетие и може да живеят до 15 години, в някои случаи и до 20.

✦ Поведение:

Болонките са много интелигентни и лесни за обучение. Известни са със своята мека, къдрава козина, нежен характер и приятелско отношение към всички. Болонките са изключително дружелюбни към хора и други животни, като обичат да бъдат в центъра на вниманието. Обожават игрите и забавленията, но въпреки това не са от най-енергичните кучета. Имат нужда от много компания и ако ги оставяте сами в апартамента няма да се чувстват добре и ако отсъствате дълго, стават нервни и шумни. Болонките биха живели добре и в апартамент ако имат някой постоянно да ги гледа, но най-добре биха се чувствали в къща с двор. Тези кучета са много привързани към своите собственици и се нуждаят от много любов и внимание.

✦ Грижи:

Една от основните грижи за болонката е именно нейната козина. Те имат мека и къдрава космена покривка, която трябва да се разресва редовно, за да не се заплита. Те също трябва да се подстригват на всеки 4-6 седмици. Болонките не са от често скубещите се породи, което ги прави подходящи за хора, страдащи от алергии.

Болонката има нужда от редовни разходки, но те не трябва да бъдат прекалено дълги и интензивни, поради малкия размер на кучето.

✦ Хранене:

Болонките са малки кучета, което означава, че имат нужда от по-малки порции храна в сравнение с по-големите породи. Те се нуждаят от добре балансирана диета, която да отговаря
на техните нужди от хранителни вещества. Болонките също трябва да имат достъп до свежа вода по всяко време.

✦ Видове:

Съществуват няколко вида болонки:
▪ Бишон фризе (френска болонка) - това е една от най-популярните разновидности. Характеризират се с висока интелигентност, енергичност, привързаност към стопаните, гъста снежнобяла козина и пухкави извити опашки.
▪ Малтийска болонка - това са едни от най-аристократичните кучета. Отличават се с изключително мека, чисто бяла козина, дълга до земята. Те също са енергични и интелигентни, но е необходимо да бъдат обучени в ранна възраст.
▪ Хаванска болонка - този вид също като останалите, не е особено едър, но пък има по-мускулесто и издължено тяло. Отличава се с мека и гъста козина, която може да бъде в няколко цвята, и пухкава извита опашка. Също така, този вид е един от най-енергичните, обичат безкрайните игри и забавления.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...