🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до Общи

Животните също се отегчават

Всеки е наблюдавал как животните отглеждани в плен изглеждат унили и отегчени. Въпреки, че не е възможно да знаем със сигурност какво си мислят животните, едно ново проучване демонстрира признаците на отегчение.

За проучването са използвани 29 норки, които живеят в плен. Някои от животните са останали в металните клетки, в които са живеели в продължение на 7 месеца.

Друга група животни са пуснати в идентични клетки, но с достъп до тунел, който ги свързва с по - голямо пространство осеяно с предмети за разнообразяване на ежедневието им, като каучукови кучешки играчки, катерушки и др.
 
Всеки месец към местообитанието им са добавяни нови интересни неща. Когато е дошъл момента за започване на експеримента, изследователите са започнали да стимулират всяко животно с поредица от нови преживявания, като въздушни мехурчета, ароматни свещи и движещи се четки за зъби.

Опит с норкиПроучванията показали, че животните държани в по - малките и скучни клетки  показват много по - голям интерес към новите неща.

Освен това те се хранели повече, дори когато не са гладни и прекарвали повече време без сън, отколкото животните прекарали времето си в по - голямата си и интересна домашна среда.

Според изследователите всички тези заключения показват потенциални признаци на отегчение. Скуката е трудна за определяне емоция. Според някои тя варира от апатия до депресия.

Все пак според изследователите, тяхното проучване е първа стъпка към изучаването на това как различните животни се отегчават и какво да се предприеме, за да се направи живота им по - щастлив и изпълнен с удоволствия.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...