🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Моногамия при животните - 10 вида, които избират партньора си за ЦЯЛ ЖИВОТ

Ние хората често смятаме, че сме много верни на своите половинки. В съвременния свят обаче много рядко вече има хора, които цял живот са били само с един партньор.

Някои животински видове ни показват ясно какво представлява истинската вярност, защото запазват връзката си за цял живот.

Моногамията е сравнително рядко срещана в животинския свят, но все пак има достатъчно ярки примери на животни, които никога не изневеряват.

Представяме ви интересен списък с животни, за които вярността към партньора е над всичко.

1. Гибони

Гибоните са най - близките родственици на хората, които си избират своя партньор за цял живот. Те създават изключително силна връзка помежду си и имат малък полов диморфизъм, което означава, че мъжките и женските индивиди имат приблизително еднакъв размер. Това от своя страна е свидетелство, че двата пола са равноправни.

Моногамно семейство гибониКогато се съберат в двойка, мъжкия и женската буквално прекарват цялото си време неотлъчно един до друг. Нови проучвания обаче показват, че социалните взаимоотношения между мъжкия и женския гибон не са толкова опростени, колкото изглеждат.

Гибоните понякога флиртуват с други партньори и дори разменят половинките си, което ни навежда на мисълта, че тяхната брачна култура до голяма степен прилича на нашата.

2.  Лебеди

Лебедите формират моногамни връзки, които траят много години, а в някои случаи дори са за цял живот. Тяхната лоялност към партньора е много голяма.

Семейство лебедиДвойките лебеди често плуват с преплетени вратове, образуващи формата на сърце и не случайно са се превърнали в универсален символ на любовта.

Причината тези птици да са моногамни обаче не е чак толкова романтична. Лебедите прекарват много време в миграция, установяване на нови територии, мътене и отглеждане на малките. Те просто нямат време да търсят нови партньори, а и това ще намали значително шансовете им да създадат ново поколение.

3. Черни лешояди

Добрият външен вид не е задължителен за една вярна и дълготрайна връзка. Обществото на черните лешояди е много ярък пример за това. Тези птици дори атакуват и прогонват лешоядите, които флиртуват с чужди партньори.

4. Френски скаларии

Много рядко можете да видите такава риба сама. Тези същества живеят, плуват и дори ловуват по двойки. Рибите образуват моногамни връзки, които в повечето случаи са за цял живот. Освен това те действат в екип, за да защитават територията си от други двойки френски скаларии, които плуват наблизо.

5. Вълци

Моногамно семейство вълциВ народните приказки и разкази вълците често са изобразявани като лукави измамници, които се опитват да отмъкнат добитъка на хората.

Техният семеен живот обаче е по - лоялен и благочестив от този на някои хора.

Обикновено глутницата се състои от вълк, вълчица и тяхното потомство. Семейните връзки са много силни и сплотени, и траят за цял живот.

6.  Албатроси

Албатросите прелитат огромни разстояния в необятните океани, но когато настъпи момента за чифтосване те се връщат на едно и също място и се размножават с един и същи партньор.

Брачните взаимоотношения между мъжките и женските се формират в продължение на няколко години и продължават за цял живот. Албатросите използват доста необичайни ритуални танци, за да засвидетелстват любовта към партньора си.

7.  Термити

Някои видове термити създават връзки за цял живот между женската (Кралица) и един мъжки от колонията (Цар), който в буквален смисъл е отговорен за възпроизводството на цялата колония.

8.  Прерийни полевки

Повечето гризачи се чифтосват безразборно с представители от противоположния пол, но прерийните полевки са едно от малкото изключения. Те формират сплотени, дълготрайни връзки, които понякога траят за цял живот.

Живота на тези дребни гризачи може да се разглежда като един животински пример, за това как трябва да изглежда моногамията при хората. Те се гушкат и почистват един друг, живеят заедно, споделят отговорностите по отглеждането на потомството. Показват едно много високо ниво на подкрепа един към друг.

9.  Гугутка

Не случайно в редица държави гугутките винаги се изобразяват по двойки. Те са емблематични със своята вярност и любов, като веднъж намерили своя партньор те остават с него за цял живот. Гугутките дори са вдъхновили Шекспир да напише популярното стихотворение "Феникс и Костенурката".

10. Белоглав орел

Освен национален символ на САЩ, белоглавият орел е известен и със своята моногамност. Когато намерят своя партньор, тези птици остават с него за цял живот, освен в случаите на смърт и импотентност.

Снимки: www.biolib.cz, fanrto.com, brightside.me

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. КNКИ
KNКИ И непременно трябва да подчертаете че белоглавия орел е символ на САЩ...
Виж още отзиви
Коментирай
loading...