Назад до Шпицове и примитивни породи

Немски шпиц

Понятието Немски шпиц се използва за означаване на отделна порода кучета и в по - общ план за цяла категория или тип кучета. Няколко модерни породи са създадени от немския шпиц и са регистрирани като отделна порода или като разновидност на немския шпиц.

Всички тези кучета са от типа шпиц и имат немски корени. Разновидности на немският шпиц са:

Всички тези разновидности принадлежат към породата Немски шпиц.

Произход
Германия
FCI номер на стандарта
№ 97
Класификация по Международната федерация по кинология (FCI)
Група 5. Шпицове и други примитивни породи
Секция 4. Европейски шпицове
Тегло (по FCI)
Различно при различните разновидности
Ръст (по FCI)
Различен при различните разновидности
Космена покривка (по FCI)
Различна при различните разновидности

Малко повече за отделните разновидности ...

От друга страна немския шпиц може да се разглежда като подвид на породата шпиц. Вълчият шпиц (Wolfspitz) например е регистриран като отделна порода от редица водещи киноложки клубове.

Големият немски шпиц (Großspitz) достига височина от 40.5 – 41.5 см и тегло 17.5 – 18.5 килограма. Вълчият шпиц (Keeshond) се различава от големия шпиц само по цвета на козината.

Средният немски шпиц (Mittelspitz) се смята за прародител на американското ескимоско куче. Дори в някои регистри американското ескимоско куче може да се регистрира като среден шпиц. Само Канадският киноложки клуб и два големи американски киноложки клуба признават американското ескимоско куче, като отделна порода.

Малкият немски шпиц се среща в много повече цветове, които са стандартизирани от Международния киноложки клуб. Японският шпиц е разновидност на малкия немски шпиц, но се среща само в бял цвят.

Померанът (Zwergspitz) също е регистриран като отделна порода в Обединеното кралство и Северна Америка. Киноложките клубове на Обединеното кралство и Австралия признават като отделни породи само малкия и средния шпиц. В тези страни няма стандарти за големия шпиц, а померана (Zwergspitz) и вълчия шпиц (Keeshond) са регистрирани, като две отделни породи.

В много държави малкият шпиц често бива бъркан с померана. Някои киноложки клубове позволяват кръстоски между различните по размер немски шпицове, докато при други това не е прието и такива кръстоски не се признават.

Различните видове немски шпицове имат сходен външен вид, но се различават по цвета на козината си. Обикновено те биват черни, бели или златисто-кремави, но средните и малки немски шпицове могат да се срещат в най - различни цветови комбинации.

Всички видове немски шпиц имат черти на главата, кото наподобяват едновременно лисица, двойна козина, дълги триъгълни уши и опашка, която е навита над гърба. Въпреки, че малкият немски шпиц и померана си приличат много, те не са една и съща порода кучета.

Американското ескимоско куче и японския шпиц също изглеждат почти еднакви, но в действителност са две различни породи с различна история и родословна линия.

Немският шпиц, както всички останали видове шпиц имат много сходни физически характеристики с вкаменелости на кучета изкопани в Централна Европа. Според някои водещи експерти това може би е най - старата порода куче.

Въпреки това съвременните породи са датирани, че водят своето начало от началото на 19-ти век. Малко по - късно немският шпиц е докаран в Америка и е преименуван на Американско ескимоско куче. Американския киноложки клуб признава тази порода, като отделна от немския шпиц.

Характер и поведение

Характер на Немски шпицТези кучета са страшно любопитни и са любители на приключенията. Това са кучета компаньони и чудесни домашни любимци.

Привързват се бързо в домашни условия към стопаните си и им остават верни до край. Любопитството им води до често лаене както по непознати, така и по животни.

Не се препоръчват за семейства с много малки деца, тъй като понякога могат да станат доста раздразнителни и непредсказуеми.
Рейтинг:
2.7/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Премиум суха храна за кучета със сьомга и картофи
9.78
лв
+ подарък изненада изненада при поръчка над 60 лв
Премиум суха храна за кучета с патешко месо и картофи
9.78
лв
+ подарък изненада изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

Баровеца
До15 Богатата : да миличка-глутница свирепи пухчета! Бягай,че идват да ти правят Бау-Бау :)
Богатата
Туй комбина ли глутницли ко са чи сй 4етри на плаката
д-р БауБау
До 13. Нора - ако кученцето се вземе малко, докато все още няма изградени навици, не е никакъв проблем. Децата обожават животните и това ще бъде най-добрият приятел на Вашето дете :)
Нора
Здравейте Тази порода подходяща ли не за отглеждане с дете на 2 г . И 3 м. Харесва и се радва на кучета
д-р БауБау
До 11. Никол17 - чрез редовно разресване, за да се избегне сплъстяването й.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...