🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до Кучета

Незрящ стопанин спасява своето куче водач

32-годишният незрящ жител на Новосибирск Алексей Шилов разбира, че любимата му Берта е сериозно болна. Немската овчарка, която е и куче водач на стопанина си, се оказва, че също като него започва да ослепява.

Майката и приятелите на Алексей първи забелязват странното й поведение. После се установява, че по подобие на собственика си, тя бавно губи зрението си.

След като я води на преглед, лекарите й поставят диагноза катаракта и казват на незрящия мъж, че кучето му е почти сляпо. За едното око на Берта вече е твърде късно да се прави каквото и да било, но те му дават надежда, че могат да спасят другото й око.

За съжаление обаче, те информират Алексей, че стойността на операцията, която трябва да се направи, възлиза на 6 хиляди рубли. За обикновен работещ човек това може би не са много пари, но за човек с увреждания, който взема социална пенсия всеки месец, нещата не стоят така.

Тогава Алексей се обръща към местната асоциация на слепите, за да му бъде предоставено ново куче водач. Но от там му заявяват, че не могат да му дадат още едно куче, докато не върне Берта или не се откаже от нея.

"Това за мен беше просто недопустимо. Затова реших да платя за операцията й. Започнах работа във фирма за незрящи хора, за да мога да събера необходимата сума", споделя стопанина на Берта.

Впоследствие тя претърпява успешно операцията и вече може да вижда света, макар и само с едно око.

"Заболяването на Берта в известен смисъл промени и мен самия. Аз си мислех, че имам нужда от куче водач. Но това не е така, имам нужда от куче приятел. Докато Берта беше сляпа, аз спокойно преминавах през града. Тогава осъзнах, че мога да бъда независим. Така тя се превърна за мен по - скоро в член на семейството и любим домашен любимец, а не в моя необходимост за съществуване. И друго куче не ми трябва!", казва категорично Алексей.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...