Назад до По света

Открити са останки на най - големият крокодил намиран досега

Намерените останки са на животно, което е достигало внушителните 8.3 метра и според размера на челюстите му се предполага, че подобен екземпляр е можел да погълне цял човек наведнъж.

Този гигант е обитавал дълбоките езера в близост до езерото Туркана в Кения, преди от два до четири милиона години.

Фосили на супер крокодила са открити за пръв път в басейна на езерото Туркана през 60-те и 70-те години на 20-ти век. Едва наскоро обаче по - задълбочено проучване доказа, че става въпрос за изцяло нов подвид крокодили.

Крокодил ЛолонгНай - големият крокодил залавян жив досега е Лолонг, 6.1 метров гигант, открит във Филипините през 2011 г.

Съвременните нилски крокодили също достигат максимум до 6 метра. Праисторическите влечуги вероятно са достигали такива огромни размери, заради изобилието от плячка, смятат учените.

Има голяма вероятност в менюто им да са влизали и нашите предци, които по онова време са деляли общи територии със супер хищника.

Откритието, че намерените останки спадат към напълно нов вид крокодил е на път да развенчае мита, че крокодилите са "живи фосили".

През последните години учените са открили голямо разнообразие от останки на крокодили с различна форма и размери, които спадат към различни подвидове.

Откритие за крокодилитеВсичко това говори, че схващането, че тези влечуги не са се променили от времето на динозаврите, е сериозно поразклатено. Най - новите доказателства показват, че тези животни също са еволюирали през различните епохи.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...