Назад до По света

Тигрите възвръщат местообитанията си в някои части на Азия

Възхитителните големи котки се завръщат в някои от напуснатите от тях местообитания, благодарение на инициативите предприети от правителствата на Индия, Тайланд и Русия. Това заявиха редица учени тази седмица.

Джо Уолстън, който е изпълнителен директор на Обществото за опазване на дивата природа за Азия, похвали трите страни за предприетите действия, за защита на популациите от тигри. Животните са едни от най - застрашените в световен мащаб.

За момента в света има 6 подвида тигри, които се срещат в 13 държави в Азия. Тяхното местообитание обаче се е свило с цели 93% в последните няколко века.

Какви стъпки бяха предприети за спасяването на тигрите ?!

В индийския национален парк Биндипур например, комбинацията от строга охрана, наблюдения и доброволно преместване на хора, които са живеели в хабитата на тигрите е помогнало на големите котки да разширят значително своето местообитание. Този успех е постигнат благодарение на твърдите действия взети от властите в индийският щат Карнатака.

В Русия държавните служители са изготвили нов закон, който прави транспортирането, продажбата и притежаването на застрашени от изчезване животни криминално нарушение на закона, а не както беше до сега гражданско нарушение. Това затваря вратичката, която до сега беше използвана от бракониерите, които твърдяха, че намират транспортираните от тях животни мъртви.

Русия неотдавна обяви, че създава нов коридор за безопасно преминаване на тигри, който ще свърже местообитанията на тигри в Китай и Русия. Коридорът ще позволи на тигрите да се движат в различни области и да се размножават, това допринася много за бъдещите генетично здрави популации.

В Тайланд правителството е засилило охраната на парка Хуа Кха Кхаенг. През 2011г. бе разбита голяма бракониерска групировка, като тази година организаторите на престъпната дейност бяха осъдени на по 5 години затвор, което е най - тежкото наказание за бракониерство в историята на Тайланд.

След разбиването на тази групировка не е имало инциденти с бракониери на територията на парка. За да се справи с този проблем правителството на Тайланд нае допълнително още 60 охранители, които да пазят дивите популации.

Тези добри примери обаче не означават, че проблема с опазването на тигрите е разрешен. Популацията им продължава да е най - ниската в историята, като това се дължи на комбинирани фактори, като бракониерство, загуба на плячка и загуба на местообитание. Според природозащитниците в момента в дивата природа има останали около 3200 тигри.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...