Назад до Тюлен

Тюлен

Поведение и особености на тюлена

Поведение на тюленаТюлен във водатаАко тези животни можеха да излизат на сушата, щяха да всяват голям ужас, защото на външен вид много хора ги определят като яростни и диви. Въпреки това, всички те са безкрайно кротки и беззащитни.

Не случайно природоизпитател е оприличил това мило морско животно на "дете, повито в пелени".

В главата си тюленът много прили­ча на човека, а тялото му напомня с нещо на човешкото тяло.

Любимо място за тях са крайбрежните скали или ледове в двете полукълба на нашата планета. Там, те се излежават с часове на слънцето без да помръднат.

Да ходят и да бягат по сушата те не мо­гат, защото са с недоразвити край­ници, които имат формата на плав­ници. С тези "крака" - плавници тюле­ните са безпомощни на сушата и не са в състояние даже да удържат тялото си на земята.

Достигнат ли обаче до водата, напълно се преоб­разяват. Водата е тяхната родна стихия. Там те грациозно плуват, гмур­кат се и още по - пъргаво се преобръ­щат.

Тюлените са отлични плувци и гмуркачи. Преди да предприемат своето гмуркане, те изпускат голяма част от въздуха в белите си дробове и когато достигнат до определена дълбочина изпадат в т.нар. "апнея".

Природозащитен статус

Някои от видовете тюлени са включени вече в международната "Червена книга". Един от тях е и нашият Черноморски тюлен.

Днес в Черно море се срещат извънредно рядко. По нашето крайбрежие все още може би живеят няколко екземпляра в крайморските пешери при Калиакра и Маслен нос.

Полярни тюлени

Полярни тюлениПолярните тюлени не се страхуват от настинка. Те често избират за плажуване плаващи ледени блокове. Дебе­лият им слой под­кожна тлъстина добре ги изолира от студа.

Почивката на снега е винаги близо до морския бряг. Ако ги из­ненада неприятел, те все пак ще успеят да дос­тигнат до мор­ската вода. Там бързо ще избягат от врага.

Врагове на тюленаЕстествени неприятели на тюлена

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

8.
сладури. много яка информация между другото
7. Dani
WTF
6. Данчо
Какви сладурчетаааааааааааааа
5. Фаер
Леле
4.
сука
3. Анонимен
Тюлените са сладки
2. Анонимен
Аам авей
1. ALEKS_09
kakvi sladyr4etaaaaaaaaaaaaaa
Виж още отзиви
Коментирай
loading...