Назад до Тюлен

Тюлен

  1. Тюлен
  2. Основна характеристика на тюлена
  3. Поведение и особености на тюлена
  4. Хранене при тюлена
  5. Размножителен период на тюлена
  6. Исторически данни за тюлена
  7. Интересни факти за тюлена

Поведение и особености на тюлена

Поведение на тюленаТюлен във водатаАко тези животни можеха да излизат на сушата, щяха да всяват голям ужас, защото на външен вид много хора ги определят като яростни и диви. Въпреки това, всички те са безкрайно кротки и беззащитни.

Не случайно природоизпитател е оприличил това мило морско животно на "дете, повито в пелени".

В главата си тюленът много прили­ча на човека, а тялото му напомня с нещо на човешкото тяло.

Любимо място за тях са крайбрежните скали или ледове в двете полукълба на нашата планета. Там, те се излежават с часове на слънцето без да помръднат.

Да ходят и да бягат по сушата те не мо­гат, защото са с недоразвити край­ници, които имат формата на плав­ници. С тези "крака" - плавници тюле­ните са безпомощни на сушата и не са в състояние даже да удържат тялото си на земята.

Достигнат ли обаче до водата, напълно се преоб­разяват. Водата е тяхната родна стихия. Там те грациозно плуват, гмур­кат се и още по - пъргаво се преобръ­щат.

Тюлените са отлични плувци и гмуркачи. Преди да предприемат своето гмуркане, те изпускат голяма част от въздуха в белите си дробове и когато достигнат до определена дълбочина изпадат в т.нар. "апнея".

Природозащитен статус

Някои от видовете тюлени са включени вече в международната "Червена книга". Един от тях е и нашият Черноморски тюлен.

Днес в Черно море се срещат извънредно рядко. По нашето крайбрежие все още може би живеят няколко екземпляра в крайморските пешери при Калиакра и Маслен нос.

Полярни тюлени

Полярни тюлениПолярните тюлени не се страхуват от настинка. Те често избират за плажуване плаващи ледени блокове. Дебе­лият им слой под­кожна тлъстина добре ги изолира от студа.

Почивката на снега е винаги близо до морския бряг. Ако ги из­ненада неприятел, те все пак ще успеят да дос­тигнат до мор­ската вода. Там бързо ще избягат от врага.

Врагове на тюленаЕстествени неприятели на тюлена

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

сладури. много яка информация между другото
Dani
WTF
Данчо
Какви сладурчетаааааааааааааа
Фаер
Леле
сука
Виж още отзиви
Коментирай
loading...