🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Кучета

Защо кихат кучетата?

Кихането представлява силно изтласкване на въздуха от белите дробове на кучето през носа и устата. Има няколко причини, които причиняват кихане при този вид животни, но те не винаги са съвсем очевидни. Интересно е да се отбележи, че кихането не винаги се дължи на медицински проблем!

Едно или две покихвания на иначе здраво и щастливо куче може да не е нещо, което да ви притеснява, но многократно кихане или кихане при куче, което видимо е болно, е нещо, което трябва да накара собственика на кучето да потърси незабавно ветеринарна помощ.

В настоящата статия ще ви запознаем с някои от основните причини за кихане при кучетата. 

Кихане дължащо се на дразнители

Кучетата обичат да подушат нещата около себе си, тъй като обонянието е най - развитият им сетивен орган. Затова е напълно нормално, когато душат наоколо да вдишват прах, цветен прашец или някакви други дребни отломки.

Кихането е принудително действие, което помага на кучето да продуха слузестото съдържание, което дразни носната му кухина. Ето какво точно се случва: носът на кучето е оборудван със специални сензори, които са предназначени за откриване на чужди частици.

Когато тези сензори открият нещо, което не трябва да бъде там, ресничките (специални структури, подобни на метла, покриващи носа и белите дробове на Защо кучето ми кихакучето) се задействат и с помощта на кихането премахват дразнителите от белите дробове през устата и носа.

За да могат ресничките да работят ефективно те се нуждаят от слуз, която се произвежда в носа на кучето.

Слузта помага да се навлажни и затопли вдишания въздух и поддържа ресничките добре смазани. Тя помага да се уловят и вдишаните частици, а кихането изкарва тези външни тела обратно във въздуха.

Кихане дължащо се на алергии

Прахът и отломките могат да предизвикат случайно кихане, докато алергиите карат животното да киха доста по - често и продължително. Алергиите най - често се дължат на цветен прашец или определени растения.

Причини за кихане при кучетоЗасегнатите кучета развиват много силен имунен отговор към алергена и кихат. Започва да излиза секрет от ноздрите и очите на домашния любимец.

Сезонните алергии при кучетата не са чак толкова разпространени, както при хората. Все пак, понякога се случва ветеринарите да предпишат медикаменти, за да помогнат на домашни любимци, които са силно засегнати.

Кихане, причинено от чужди предмети

Многократното кихане при кучета може да означава, че има нещо повече от просто прах или цветен прашец в носа на домашния любимец. Понякога в носа на кучето могат да попаднат мъртви буболечки, парченца трева или дори малки клечки, които провокират животното да киха.

Ако кучето ви киха многократно и буйно или кихането е придружено с кървене от носа, трябва да посетите ветеринар. Може да се наложи носа на кучето да бъде прегледан с риноскоп, за да се провери дали няма заседнали чужди предмети в носната кухина. Вие като стопани трябва да знаете, че подобно кихане няма да спре, докато чуждото тяло не бъде извадено от носа на кучето.

Кихане заради проблеми със зъбите

Кихане при кучето при зъбни проблемиПонякога кихането може да се дължи на проблем с някой зъб, който тормози кучето. Това може да ви звучи малко странно, но в действителност е доста логично, ако вземете под внимание кучешката анатомия.

Корените на зъбите при кучето се намират в близост до носната кухина. Затова, когато кучето развие абцес на зъбен корен, често се стиха до кихане и оттичане на ноздрите. В повечето случаи се налага премахване на проблемния зъб.

Кихане поради паразити

Някои досадни паразити могат да причинят кихане. В тези случаи кихането може да бъде причинено от наличието на носни акари. Други подобни паразити са носните червеи, както подсказва името им те живеят в носа на кучето и се предават при контакт с нос на заразено куче.

При тежки инфекции, засегнатите кучета ще кихат, ще отделят секрети и в някои случаи може да се стигне до кървене от носа. За щастие тези паразити могат да бъдат унищожени бързо при правилно диагностициране и лечение. Носните червеи са рядко срещани при кучетата и няма как да се предадат на хората.

Кихане причинено от вируси/бактерии

Точно както наличието на прахови частици предизвиква пристъпи на кихане, така и наличието на бактерии или вируси също може да доведе до кихане при кучетата. Когато вирусите и бактериите се размножават извън контрол в носа на кучето, кихането помага за прочистване на носа.

Вирусите, засягащи кучетата, са доста различни от тези, които заразяват хората. Симптомите обаче остават подобни: кихане, навлажнени очи и кашлица. Възможно е да се наблюдават симптоми и като загуба на апетит, треска и летаргия.

Кихане при кучетатаСпоред ветеринарният лекар Рон Хинс, двата най - разпространени "простудни вируса", засягащи кучетата, включват Параинфлуенца вирус и Тип 2 Adenovirus. Тези вируси се предават по въздушно-капков път.

Едно болно куче, което киха в близост може лесно да зарази вашия домашен любимец. Поради това най - често животните могат да се заразят на разходка в парка, където се срещат с много животни.

Кихане, дължащо се на гъбични инфекции

Гъбичните инфекции също могат да причинят кихане. По - специално, носната форма на Aspergillus, която причинява инфекция в носа и синусите. Засегнатите кучета вдишват спорите на гъбичките, когато душат наоколо и след това развиват симптоми като болка в носа, кихане, подуване на носа и кървене, намален апетит и изпускане на секрет от ноздрите.

Кихане, причинено от тумори

Понякога наличието на тумор в носа може да причини продължително кихане, все едно чужд предмет е заседнал там. Хроничното кихане, което увеличава своята честота с течение на времето е доста притеснителен синдром, особено ако кучето е по - възрастно. Това може да е сигнал за наличието на тумор. Носните тумори могат да бъдат злокачествени, но има и доброкачествени такива, каквито са назалните полипи.

Кихане поради вълнение

Виждали ли сте някога кучета, които кихат, когато са развълнувани или си играят? Колкото и странно да звучи, това също е възможна причина домашния ви любимец да киха. Когато кучетата са развълнувани, те могат да присвият устни и да сбръчкат носа си. Именно присвиването на носа е нещото, което ги кара да кихат.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...