Назад до Птици

109-годишен мъж плете спасителни пуловерчета за пингвини, пострадали от нефтен разлив

Най - старият човек в Австралия се нарича Алфред Дейт. Той живее в дом за възрастни хора и осмисля цялото си свободно време, като плете топли дрешки за пингвините, нуждаещи се от тях.

Алфи, както всички го наричат, е на 109 години и започва да плете още през 1932 година, когато съпругата на брат му го научава на този занаят. Тогава той прави пуловер за новородения си племенник.

Сега Алфи използва своите чевръсти ръце, за да създава малки дрехи за пингвините на остров Филип. Те се нуждаят от вълнените пуловери в резултат на разлива на петрол, който пречи на перата им да се запазят сухи.

Фондацията, занимаваща се с пингвините на острова, отправя призив към всички хора, които умеят да плетат, за създаването на тези дрешки. Те им помагат, като предотвратяват това птиците да поглъщат маслото по себе си, когато се опитват да се изчистят от него.

Ето защо Алфред решава да предложи уменията си, които използва в продължение на повече от 80 години. 109-годишният добряк бързо се присъединява към стотиците хора по цял свят, които отговарят на призива на фондацията. Той започва да прави пуловерчета за пингвини, които могат да бъдат отровени от нефтените разливи.

Тези малки пингвини (Eudyptula minor) се срещат единствено в Нова Зеландия и Южна Австралия, като образуват колония от 32 000 птици, които живеят на остров Филип.

Петролът позволява на водата да проникне под техните пера и води до огромен дискомфорт и страдание за малките същества.

Въпреки възрастта си, Алфи казва, че винаги се грижи за това неговите дрешки да бъдат изрядни. Той обича да помага на другите с таланта, който има.

Фондацията в защита на пингвините на остров Филип официално признава възрастния човек за "най - висшия плетач на пуловерчета за пингвини". А както се оказва впоследствие, той е и най - възрастният мъж в цяла Австралия.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...