Назад до Афенпинчер

Афенпинчер

Отглеждане и дресировка на Афенпинчер

Отглеждане

Отглеждане на АфенпинчерОтглеждането на Афенпинчер не е трудно, но трябва да се знае, че поради своята упоритост тази порода изисква строго, но любящо отношение. Подходящ е за хора, които нямат голям опит с кучета.

Кучетата от тази порода са подходящи за семейства, които обичат забавленията и имат чувство за хумор. Обичат игрите и постоянното внимание към тях. Лесно губят интерес и обичат разнообразието в ежедневието си.

Поради своята агресивност в определени ситуации, не се препоръчват за семейства с много малки и буйни деца, защото тази макар и малка "маймунка" е склонна да пази добре и защитава своята храна и играчки. Афенпинчерът може да стане изключително безстрашен към нещо или някой, който възприеме като заплаха.

Трябва да се знае, че някои кучета от породата имат страх от височини и трябва да се има в предвид, когато кучето се вдига, защото може да изпадне в шок и паника и да се опита да скочи на земята и да се нарани.

Породата е подходяща за хора, които искат приятел и компания, когато ходят да тичат в парка. Понякога проявява голяма безстрашност и може да се спусне към по-големи кучета. Затова при разходка се препоръчва воденето с повод /каишка/. Става и за куче – пазач.

Трудно се разделят с дома. При добро отглеждане продължителността на живот на тази порода е 12-14 години.

Грижи за козината

Грижи за козината на АфенпинчерВсеки, който има този игрив и закачлив любимец в своя дом, трябва да полага и необходимите грижи за него. От изключително важно значение е грижата за козината. Тя трябва да бъде разресвана минимум 1 – 2 пъти седмично, с подходяща четка/гребен/, за да се задържи в добро състояние и да се намали опадването на косъма.

Не се препоръчва късо подстригване на козината. От време на време може да се подстригват космите около лапите, учите и опашката, за по – добър вид, а също и космите, които растат в ъглите на очите и могат да предизвикат дразнене и безпокойство. За изложбените кучета обаче, може да се наложи подстригване през няколко месеца, там където има мъртви участъци.

При редовни грижи и разресване козината запазва своя бляскав вид и се намалява падането й. Това е добра новина за хора с алергии.

Дресировка

Дресировка на АфенпинчерДресировката на Афенпинчер у дома може да се окаже трудна, поради неговата упоритост. Понякога може да се наложи специално обучение за да може да се приспособи по – лесно към средата, в която е попаднал. Затова се препоръчва още в началото да се създаде система на трениране. Тя трябва да бъде интересна и закачлива за да не изгуби интерес Вашия любимец.

Кучето трябва да разбере още от самото начало, че Вие сте господарят, защотото в противен случай може да стане много капризно.

Бързо се учат, но трудно отговарят при повторение, заради малката им податливост на дресировка. Трябва да се прояви постоянство и спокойствие.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2.
Този сайт е много добър
1. Анонимен
yo tengo y soy ecuador
Виж още отзиви
Коментирай
loading...