Назад до Амебиаза при кучето

Амебиаза при кучето

Етиология на Амебиаза при кучето

Причинител е Entamoeba histolytica. В морфологично отношение са установени следните развойни форми на паразита:

  • Причинител на Амебиазата при кучетоmagna - наречена още трофозоитна - тъканна или еритрофагна
  • minutа - трофозоитна в просвета на червата
  • praecystica - предцистна
  • cystica - цистна
  • metacystica - метацистна - трофозоитна

Форма magna - трофозоитна

Има размери 15 - 60 μm. В клетката ясно се различават две зони: вътрешна - с гранулирана протоплазма, и външна - светла хомогенна зона, от която се образуват псевдоподите (лъжливите крачка).

Ядрото в амебите не се забелязва много добре. То има размери 4 - 6 μm. В цитоплазмата често се установяват фагоцитирани еритроцити (еритрофагия). С помощта на протеолитични ензими тази форма прониква в мукозата на червата и предизвиква лезии. Тя е силно патогенна. Размножава се чрез просто делене на две.

Форма minuta

Има размери 12 - 20 μm. По структура прилича на форма magna, но има no - закръглени очертания. Намира се в просвета на дебелите черва. Ядрото почти не се забелязва. Попаднали във фекалните маси, трофозоитите спират да се хранят, намаляват и закръглят тялото си и преминават в предцистна форма - praecystica.

Форма cystica

Има добре оформена обвивка, кръгла форма с диаметър 5 - 20 μm. Отначало цистите притежават едно ядро, но след това то се дели двукратно и се оформят 4 ядра. Цитоплазмата съдържа също хроматинови телца, които представляват малки заоблени пръчици, боядисващи се тъмно с хроматиновите багрила.

Във външната среда проявяват висока устойчивост, но все пак са чувствителни към гниещи среди, изсушаване, температури над 50°С. Във външната среда стават инвазиоспособни след 6 часа. Инвазиоспособните цисти притежават 4 ядра и в изпражненията се запазват от 3 до 8 седмици, а във водна среда - до 8 месеца.

Кучето и човекът се заразяват орално с храна и вода, контаминирани с инвазиоспособни цисти. При попадането на цистите в алкалната среда на червата на гостоприемниците те се ексцистират и преминават в многоядрени амеби - метацистни форми, съдържащи 4 ядра. След разделянето на цитоплазмата на четири се оформят трофозоитните форми.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...