Назад до Анемия при новородените прасета

Анемия при новородените прасета

Лечение и профилактика на Анемия при новородени

Лечение на Анемия при новородените прасенцаГлавното в профилактиката е да се осигури на плода, през време на ембрионалното развитие, необходимото количество желязо. Затова през време на бременността в дажбата на свинете майки е необходимо да се осигури оптимално количество желязо.

Трябва да се има предвид, че възможността да се предотврати Анемията чрез насищане организма на майката с желязо е ограничена, тъй като плацентата блокира преминаването на желязото, след като то достигне определено количество, необходимо за изграждане на плода.

Радикален начин за предотвратяване на Анемията е осигуряването на прасето след раждането с необходимото количество желязо чрез млякото на майката и чрез допълнително вкарване в организма му.

Добри резултати при лекуването на Анемията и при профилактиката на прасетата се получават чрез инжектиране на желязо - декстранови препарати, които представляват комплексно свързано тривалентно желязо с полизахарида декстран.

Препоръчва се също да се дават заедно с храната железен и меден сулфат под формата на разтвор. На отбитите прасета трябва да се дават и животински белтъчини, чрез които те се снабдяват и с витамин В12, необходим за растежа и за кръвообразуването.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...