Назад до Незаразни болести - Свине

Канибализъм при свинете

  1. Канибализъм при свинете
  2. Етиология и патогенеза на Канибализъм при свине
  3. Клинични признаци на Канибализъм при свине
  4. Лечение и профилактика на Канибализъм при свине

Канибализмът при животните е често срещано явление в природата. При редица животни е обикновено явление, например при крокодили каймани, комодски варан и др., при които обикновено възрастните изяждат младите екземпляри поради факта, че те са по - малки и слаби от тях и са потенциална плячка.

В колониите на чайките по време на мътенето и отглеждането на малките се срещат канибали, като най - често това са възрастни индивиди, неспособни да създават вече поколение. Освен, че крадат яйца при удобен случай, тези чайки нападат и малките след тяхното излюпване, когато родителите им са далече от гнездото.

При свинете, Канибализмът е сериозен порок, който се наблюдава по - често в примитивните стопанства, отколкото в промишлените. Настъпва най - често през зимата и пролетта.

Установява се основно при прасетата между 2.5 - 5 месечна възрастподрастващи и угояващи прасета. При тях Канибализмът се проявява с отхапване на опашките, ушите, цицките, вулвата.

Този вид Канибализъм е регистриран още през 1930 г. в Дания и Германия. Според чуждестранни литературни данни Канибализмът може да се прояви до 73 на 100 при прасетата с живо тегло 20 - 50 кг; около 14 на 100 при прасетата до 70 кг живо тегло и до 11.5 на 100 до края на угояването.

Мъжките кастрирани прасета страдат по - често в сравнение с женските. Канибализъм се наблюдава и при някои свине майки, които нападат и изяждат малките си. Трябва да се прави разлика, когато първескините захапват и умъртвяват прасенцата си главно от страх или възбуда от раждането.

Типичен Канибализъм е, когато възрастни свине изяждат малките си не само при раждането, но и през първата седмица от опрасването. Засегнатите части на тялото се замърсяват, гангренясват и се появяват гнойни абсцеси. Увеличава се смъртността и отпадането на отглежданите животни и се намалява прирастът им, което води до големи икономически и стопански загуби.

1. Канибализъм при свинете

Какво представлява Канибализма при свинете и опасен ли е? Какви са основните клинични признаци на болестта? Какви мерки трябва да се вземат?

2. Етиология и патогенеза на Канибализъм при свине

Кои са основните причини за проява на Канибализъм при свинете? Фактори, които оказват влияние за поява на болестта.

3. Клинични признаци на Канибализъм при свине

Кои са основните клинични признаци при свинете, проявяващи Канибализъм?

4. Лечение и профилактика на Канибализъм при свине

Нужни ли са специални мерки за борба с Канибализма при свинете? Какви профилактични мерки трябва да се вземат?
Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

д-р БауБау
До 1. Адемов - няма точно определени предмети, те са по Ваша преценка, но трябва да бъдат такива, които да не доведат до нараняване на свинете. Най-важното е да се спазят профилактичните и лечебни мерки, описани в статията.
Адемов
предмети, които да отвличат вниманието на "канибалите" какви са ?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...