Назад до Бруцелоза при кучето

Бруцелоза при кучето

 1. Бруцелоза при кучето
 2. Етиология на Бруцелоза при кучето
 3. История на Бруцелоза при кучето
 4. Епизоотологични особености на Бруцелоза при кучето
 5. Клинични признаци на Бруцелоза при кучето
 6. Диагноза на Бруцелоза при кучето
 7. Профилактика на Бруцелоза при кучето
 8. Бруцелоза при хората

Етиология на Бруцелоза при кучето

Причинителят на бруцелозата при кучетата е Brucella canis, патогенна за кучета и хора и принадлежи към род Brucella. Към него се причисляват още:

 • Brucella melitensis - патогенна за овце и кози и човек
 • Brucella bovis - патогенна за говеда и човек
 • Brucella ovis - патогенна за овце и човек
 • Brucella suis - патогенна за свине и човек

Още:

 • Br. avis - причинител на заразния епидидимит при кочовете
 • Br. neotomae -патогенен за дивите гризачи

Brucella canisВсичките представители на този род имат много обща морфологична, културелна и до голяма степен антигенна характеристика.

Те са дребни, Грам-отрицателни, свободни, полиморфни (коковидни или къси пръчици), неподвижни, неспорообразуващи бактерии с размери от 0.3 до 2.5 mm.

Оцветяват се с обикновените анилинови бои, но се виждат най - добре след оцветяване по специални методи. Изследването им от патологичен материал се затруднява поради бавното им намножаване, конкуренцията на други микроорганизми и изискванията им към хранителните среди да се добавят серум, глицерин, витамини и други вещества, като ниацин, тиамин, биотин и др.

Br.canis се представя обикновено при растеж в твърди хранителни среди като L-форма. Под действието на антибиотици тя, както и останалите бруцели, преминава в R-форма, а това от своя страна затруднява провеждането на резултатно лекуване.

Устойчивостта на Br.canis към външни въздействия и дезинфекционни средства не е особено голяма. Тя е чувствителна към гниене, високо и ниско рН, слънчева светлина и висока температура.

Сравнително дълго се запазва в почва (до 100 дни), в изсушени парчета плацента (до 125 дни) и във фекалии през зимата (до 75 дни). Дезинфекционните средства (натриевата основа - 2%, формалинът, крезоловите препарати и хлорната вар - 5%) я инактивират за 1 час.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...