Назад до Бруцелоза при кучето

Бруцелоза при кучето

Етиология на Бруцелоза при кучето

Причинителят на бруцелозата при кучетата е Brucella canis, патогенна за кучета и хора и принадлежи към род Brucella. Към него се причисляват още:

  • Brucella melitensis - патогенна за овце и кози и човек
  • Brucella bovis - патогенна за говеда и човек
  • Brucella ovis - патогенна за овце и човек
  • Brucella suis - патогенна за свине и човек

Още:

  • Br. avis - причинител на заразния епидидимит при кочовете
  • Br. neotomae -патогенен за дивите гризачи

Brucella canisВсичките представители на този род имат много обща морфологична, културелна и до голяма степен антигенна характеристика.

Те са дребни, Грам-отрицателни, свободни, полиморфни (коковидни или къси пръчици), неподвижни, неспорообразуващи бактерии с размери от 0.3 до 2.5 mm.

Оцветяват се с обикновените анилинови бои, но се виждат най - добре след оцветяване по специални методи. Изследването им от патологичен материал се затруднява поради бавното им намножаване, конкуренцията на други микроорганизми и изискванията им към хранителните среди да се добавят серум, глицерин, витамини и други вещества, като ниацин, тиамин, биотин и др.

Br.canis се представя обикновено при растеж в твърди хранителни среди като L-форма. Под действието на антибиотици тя, както и останалите бруцели, преминава в R-форма, а това от своя страна затруднява провеждането на резултатно лекуване.

Устойчивостта на Br.canis към външни въздействия и дезинфекционни средства не е особено голяма. Тя е чувствителна към гниене, високо и ниско рН, слънчева светлина и висока температура.

Сравнително дълго се запазва в почва (до 100 дни), в изсушени парчета плацента (до 125 дни) и във фекалии през зимата (до 75 дни). Дезинфекционните средства (натриевата основа - 2%, формалинът, крезоловите препарати и хлорната вар - 5%) я инактивират за 1 час.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...