Назад до Декоративни рибки за аквариум

Гупи

Лат.: Poecilia reticulata

  • Царство: Animalia (Животни)
  • Тип: Chordata (Хордови)
  • Клас: Actinopterygii (Лъчеперки)
  • Разред: Cyprinodontiformes (Шаранозъби)
  • Семейство: Poeciliidae (Живородни шаранозъби)
  • Род: Poecilia (Пецилии)

Известни са още като "пауново око" и са едни от най - желаните рибки за отглеждане у дома. Смята се, че гупи могат да се видят навсякъде, с изключение на Антарктика.

Мъжкият достига до 2.5 см, има тънко тяло и голяма опашна перка. Отстрани но тялото има петна в цветовете на дъгата, оттук и наименованието - "пауново око".

Женската е почти два пъти по - голяма и коремът й е силно закръглен. Гупите се гледат много лесно. Хранят се както с жива, така и със суха храна. Лесно се размножават, защото приблизително на 4 седмици се появяват от 30 до 80 малки рибки.

Раждаща гупа ...

Женските гупи изяждат потомството си и затова след като родят трябва веднага да се пренесат в друг аквариум. Това бързо размножаване на вида е природно обосновано.

Естествените условия, при които живеят гупите, не дават гаранция, че всички екземпляри ще оживеят. Застрашени са от пресъхване на водата и от наводнения. Освен това женските изяждат току-що роденото потомство.

Някои от малките рибки, разбира се, оживяват, особено когато дъното е гъсто обрасло. Затова не трябва много да се тревожим, ако малките рибки бъдат изядени. Природата сама регулира тези явления и само при условия, максимално близки до естествените, може да се наблюдава нормалният живот на гупите.

Специално внимание заслужава поведението на рибите в размножителния период. Тогава те са в непрекъснато движение. След женската плуват няколко мъжки, които неуморно се стремят да спечелят вниманието й.

По - продължителното наблюдение през този период позволява да се забележат цели цикли от различни форми на целенасочено поведение.

За гупите е най - подходяща вода с температура 20 - 25°С, въпреки че понасят и по - ниска температура, около 16°С. Те живеят средно 2 - 3 години.

Рейтинг:
3.5/5 на базата на 4 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Богатата
Ста ли за скара батко чи нема сомве нема разбръ ли ма
Коментирай
loading...