🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Класификация

Декоративни рибки за аквариум

Акваристиката като хоби не е нещо ново. Знаете ли, че първите басейни с рибки са били в древен Египет?! Опити за професионално развъждане на рибки са започнали китайците в началото на нашата ера.

Броят на привържениците в Полша до 1983 година е бил около 100 хиляди. Но само част от тях са били обединени в Полският Съюз на Акваристите. От специализираните зоомагазини могат да се купят готови аквариуми, различни видове рибки, храна и приспособления за аквариуми.

Да се отглеждат рибки в аквариум не е особено трудно, но са необходими определени познания и отговорност при решаване за тяхното отглеждане. Наблюдаването на рибки в добре поддържан аквариум е не само добър начин за отдих, но дава и възможност да се опознаят тайните на живота на тези водни обитатели.

Каква рибка да изберем?

Преди да се снабдите с аквариум и принадлежности към него е добре да вземете решение точно какъв вид рибка бихте желали. В зависимост от това какви рибки ще отглеждате, се избира и големината на аквариума, видът растителност в него, водата, темепратурата и осветлението.

От големината на аквариума зависи големината на рибките и техният брой. Невъзможно е да се отглеждат в един аквариум няколко вида, когато те имат различни изисквания към жизнената среда и начина на хранене.

Ако сте начинаещ в отглеждането на аквариумни рибки, но бихте желали да гледате не само един вид, бихме ви посъветвали да започнете с отглеждането само на един вид и след като добиете опит да се заинтересувате и от други видове. Както се казва "стъпка по стъпка". По този начин бихте избегнали евентуалните несполуки, които могат да настъпят при едновременното вземане на различни видове рибки.

Важно е да знаете ...

В един аквариум не бива да се гледат заедно топлолюбиви и студенолюбиви рибки. Топлолюбивите произлизат от тропиците и живеят при температура от 30°С. Те бързо умират в студена вода и обратното - никоя от рибките, живеещи в нашите води, не би издържала при толкова висока температура.

***

Не трябва да се събират растителноядни и хищни рибки, защото първите бързо биха станали жертва. В един аквариум не трябва да съжителстват дребни и едри видове, защото по - големите рибки преследват по - малките.

Трябва да се избират видове, които взаимно се понасят и живеят на свобода при подобни условия. От един вид да има най - малко 6 - 8 броя, защото по - голямата част от рибките са стадни животни.

***

Към аквариумните рибки, които най - лесно се гледат, несъмнено се включват яйцеживородните видове, особено хелерите, които имат еднакви изисквания към температурата и храната. Наименованието "яйцеживородни" произлиза от там, че потомството на тези рибки се излюпва от яйцата още в организма на майката.

Оплодена женска от тези видове (хелери, плати) "ражда" малки, но вече добре развити рибки, които нямат нужда от родителски грижи.

По друг начин стоят нещата при рибите, хвърлящи хайвер. При тези видове от яйцата хвърлени от женската и по - късно отплодено от мъжкия се излюпват след известно време (различно дълго при отделните видове) ларви снабдени с жълтъчно мехурче (храна за първия период от живота им), неспособни още да ядат.

Прилепени са със специална секреция към стените на аквариума, по листата и стъблата на растенията или са в специално гнездо, построено от въздух и слуз. На този стадий се хранят от съдържанието на жълтъчното мехурче, за да се превърнат в подвижни малки рибки.

Още полезни съвети ...

ВНИМАНИЕ: Всяко заглавие е Линк, при кликването, на който може подробно да прочетете съдържанието в статията.

* Основни съвети за начинаещи акваристи

* Как да си направим аквариум?

* Най - подходящата форма за аквариум

* Къде да поставим аквариума?

* Прибори и устройства за аквариума

* Светлината в аквариума

* Кислородът във водата

* Не изхвърляйте "старата вода" в аквариума

Любопитно:

* Защо да си взема рибки?

* История на декоративните рибки

Филтри
3 статии
Дата ↓
Дата ↓Дата ↑Най-коментираниНай-четени
Подреди по:
Плата

Плата

Как се отглеждат рибките - плата?...

Хелер(и)

Хелер(и)

Как се отглеждат хелери? С какво се хранят? и др....

Гупи

Гупи

Научете всичко за гупите и тяхното отглеждане...

На страница по:
loading...