Назад до Декоративни рибки за аквариум

Хелер(и)

Лат. Xiphophorus hellerii

  • Царство: Animalia (Животни)
  • Тип: Chordata (Хордови)
  • Клас: Actinopterygii (Лъчеперки)
  • Разред: Cyprinodontiformes (Шаранозъби)
  • Семейство: Poeciliidae (Живораждащи) шаранозъби
  • Род: Xiphophorus

Хелерът живее във водите на Мексико, Хондурас, Гватемала, Панама и Антилските острови. Мъжкият, с дължина около 8 см, има издължена, подобна на меч долна част на опашната перка (оттук и наименованието -"хелер-меч"). Женската достига до 12 см.

Хелерите се срещат в различен цвят: зелени, черни, жълти, оранжеви и бели (албиноси). Може да се правят кръстоски между разновидностите, в резултат на което се получават разноцветни екземпляри, които са много интересни.

Подобно на гупите, хелерите не създават особени грижи, защото се хранят с всички видове храна. Също като гупите дават голямо потомство, до 200 рибки. Най - подходящата температура на водата е 20 - 25°С, но е установено, че могат да преживеят при температура в границите на -3°C до - 4°C.

Семейство Хелери ...

Гупите и хелерите изискват по - големи грижи през размножителния период. Бременността при тях трае 4 - 5 седмици. Когато коремът на женската е вече много наедрял, тя трябва да се пренесе в друг съд (например в буркан с вместимост 1 - 2 литра) с вода от аквариума и няколко плуващи растения, например водна чума, която ще бъде естествено скривалище за малките рибки.

Женските хелери, както и гупите, веднага след "раждането" трябва да бъдат пренесени обратно в аквариума, в противен случай майката може да изяде потомството си. Малките рибки, които още в самото начало добре плуват и се хранят, в първите дни получават дребна жива храна или стрита суха.

След 4 седмици може да се пренесат в постоянния аквариум и да се хранят както възрастните риби. След няколко месеца младите гупи и хелери достигат полова зрялост.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...