🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Интересни факти за кравите

С големите си безизразни очи и привидно мързеливо поведение, кравите не създават кой знае какво впечатление в повечето хора.

Всъщност голяма част от нас гледат на тези животни, като на машини за мляко и месо, които се експлоатират постоянно.

В действителност обаче, кравите са нещо много повече от глупав добитък, който мързелува по цял ден, дъвчейки и преживяйки своята храна. Представяме на вашето внимание следните интересни факти, свързани с тези животни:

1. Домашните крави са потомци на дивите говеда, известни още като тур. За пръв път дивите говеда били опитомени в района на Югоизточна Турция преди около 10 500 години. В момента, в света като добитък, се отглеждат около 1.3 милиарда говеда.

2. Генома на едрия рогат добитък е изучен напълно през 2009 г. Учените откриват, че кравите имат около 22 000 гени, 80% от които съвпадат с тези при хората.

3. Думата "говедо" на английски Cattle, произлиза от старата френска дума Chatel, която означава "собственост". В много части на света, говедата все още се възприемат като признак на икономическо благосъстояние.

4. Женските говеда се наричат крави, а мъжките бикове.

5. Кравите прекарват между 10 и 12 часа на ден в легнало положение.

6. Средно кравите спят по около 4 часа на денонощие. Те спят легнали на земята, а не като конете - прави.

7. Млечните крави консумират около 40 килограма храна всеки ден.

8. Смилането и ферментацията на храната води до отделянето на големи количества метан. Според изследванията кравите произвеждат от 250 до 500 литра метан на ден.

9. Според изследване на университета в Станфорд, животновъдството е отговорно за между 20% и 50% от световните емисии на парникови газове.

10. Един литър мляко от крава се извлича при средно 100 изстисквания на вимето й.

11. Изследвания са установили, че ако дадете име на кравата и я отглеждате като личност, тя ще произведе около 200 литра повече мляко на година.

12. Според едно немско проучване, кравите се обръщат към магнитния север или юг, когато пасат или си почиват, независимо от позицията на слънцето или посоката на вятъра. Това показва, че кравите разполагат с вграден магнитен компас, но защо го използват все още остава загадка.

13. Кравите имат видимост от почти 300 градуса. Единствените места, които не виждат са точно пред и зад тях.

14. Кравите си имат любими приятели и изпадат в стрес, когато са разделени от тях. Проучванията показват, че кравите поставени в изолация повишават сърдечния си ритъм и нивата на кортизола.

15. Кравите и биковете не могат да различават червения цвят. Биковете са привлечени от червените платнища използвани от матадорите заради това, че се движат, а не заради цвета.

16. Кравите имат отлично обоняние и могат да надушат определена миризма от 10 километра.

17. Според хиндуистката религия кравите са свещени животни и има строги закони, които ги защитават. В индийския щат Мадхя Прадеш, всеки който убие крава го грози затвор до 7 години.

18. Най - скъпата крава в света е продадена за 1.2 милиона долара на Кралския земеделски зимен панаир през 2009 година.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...