Назад до По света

Изчезнал вид жаба e преоткрита в Африка

Дългопръстата жаба Bururi, която се e смятаla за изчезнал вид от 1949 г. изненадващо е била открита в малката страна от централна Африка - Бурунди, съобщава National Geographic, цитирайки група учени, които направили сензационното разкритие през март тази година.

Поради десетилетията политически конфликти в региона, досега биолозите не са имали възможност да изследват обстойно екосистемите на Бурунди.

"Последният път, когато видяхме това животно беше и единствения случай, когато сме го виждали. Толкова малко са познанията ни за този отдалечен край на Африка". Това е споделил Дейвид Блекбърн, член на екипа от учени и преподавател в Калифорнийската академия на науките в Сан Франциско.

Откривателят на жабата, белгийски биолог през 1949 г. не описва точно къде в Бурунди е намерил животното, така че за Блекбърн и колегите му намирането на този вид жаба е било като да откриеш игла в куп сено. Уловеният екземпляр е мъжки и има характерния удължен пръст на всеки един крайник.

Преоткриването на дългопръстата жаба Bururi е част от мащабно изследване върху еволюцията на животните в Африка, което е в ход в момента.

Рейтинг:

Отзиви

адриана
много хубаво
Коментирай
loading...