Назад до По света

Канадската фигуристка Меган Дюамел спаси куче от пазар за месо в Южна Корея

Фигуристката е осиновила куче в Пьонгчанг, което е било предназначено да свърши като вечеря на някоя маса. Меган Дюамел е двукратна световна шампионка, а само преди няколко дни успява да спечели и олимпийско злато в отборната надпревара по фигурно пързаляне.

Тя е вегетарианка от 2008 г. и е осиновила кучето по време на предното си посещение в Южна Корея миналия февруари. То е на 2 години и е от породата миниатюрен дакел.

Кръстено е "Moo-tea" и е осиновено от организацията "Free Korean Dogs". От миналия февруари кучето живее с Меган и нейното семейство в Канада.

За "Moo-tea" сега животът е различен, но около 2 милиона кучета се отглеждат във ферми, където условията често са лоши. Съдбата на тези животни е жестока. Те са заключени в малки клетки, бити и често оставяни без храна и вода. Накрая ги продават и ги колят, за да бъдат сервирани под формата на супа в един от многото ресторанти в страната, където се предлага кучешко месо.

Добрата новина все пак е, че младото поколение в по - голямата си част се отказва от тази традиционна храна и кучешкото месо се консумира предимно от възрастни хора.

Сега олимпийската шампионка е спасила още едно куче, но то няма да живее с нея, тъй като не разполага с достатъчно място, за да го отглежда. Пред вестник "Sun" Меган споделя:

"Много ми се иска да взема и това куче в Канада, но апартамента ми е много малък и не разполагам с необходимото място за неговото отглеждане."

Корейците ядат кучета от хиляди години, но в последните години се наблюдава сериозен спад в консумацията на кучешко месо. Възрастните корейци смятат, че кучешкото месо подпомага мъжествеността. Популярността на това традиционно ястие спада и поради факта, че все повече корейци отглеждат куче или котка като домашен любимец. По последни проучвания около 20% от домакинствата отглеждат домашен любимец.

Отглеждането на кучета за месо обаче продължава и в страната все още има стотици ферми за кучета, въпреки натиска от страна на множество организации за защита на животните.

Правителството на Южна Корея е наредило на ресторантите, които се намират в близост до олимпийското село да не сервират кучешко месо по време на олимпиадата. Държавният представител на окръг Пьонгчанг - Лий Йонг е  заявил, че всички табели и реклами на кучешко месо са премахнати, за да се избегне „лошото впечатление на чужденците" по време на игрите.

Въпреки това много ресторанти не спазват забраната и продължават да сервират кучешка супа. Те се оплакват, че оборота им спаднал и редовните клиенти се оплаквали, когато заменили кучешкото месо със свинско или козе.

Меган активно се е включила в кампанията срещу употребата на кучешко месо, което се продава свободно на пазарите в Южна Корея. По - рано тази седмица благотворителната организация "Humane Society International" успява да спаси около 90 кучета от ферма, след като членове на организацията са убедили фермера да се откаже от тази си търговия. Тази ферма за кучета е била само на 40 минути с кола от олимпийското село.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...