Назад до По света

Почина най - старият кон в света, достигнал 120 човешки години

Считаният за най - стар в света кон почина, след като достигна 51-годишна възраст. Съпоставено с нашия организъм, това се равнява на 120 човешки години.

Благородното животно на име Шейн изживява спокойно старините си, прекарвайки на чист въздух по пет часа на ден, въпреки че страда от лек артрит. Но миналия месец той не успява да се възстанови, след като краката му се подкосяват. Ето защо персоналът на конюшнята взима решението той да бъде приспан.

Сю Бъртън е основател на 40-акровата конна база Remus Memorial Horse Sanctuary в близост до селището Ингатестон, Есекс, Великобритания. Ето какво казва тя за високо почитания кон:

"Беше невероятно да притежаваме такъв жребец! Щастливи сме, че го имахме и ще ни липсва ужасно много!"

Според нея преклонната възраст, до която е стигнало животното, се дължи на факта, че предишните му собственици са се грижили добре за него, без да го преуморяват.

"Беше толкова красив и достолепен кон с чудесен характер. Той се превърна в символ на волята за живот и в пример за това колко добре може да изглежда един жребец на неговата възраст."

Шейн е имал съвсем малко бели косми около очите и по гривата си, но високо хранителната диета го е поддържала силен.

Конят се е хранел по 4 пъти на ден, като менюто му е включвало: захарно цвекло, комбиниран фураж с люцернови семена и зеле.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...