🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Овчарски и пастирски кучета. Кучета подкарвачи

Кангал

Синоними:

  • Kangal Çoban Köpeğ
  • Coban Kopegi
  • Karabash
  • Anatolian Shepherd Dog – Анадолско пастирско куче
  • Anatolischer Hirtenhund
  • Berger d'Anatolie

Кангалът е призната за чистопородно развъждане порода, с публикуван стандарт в Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и САЩ (от UKC, но не и от AKC).

Породата все още не е призната от Английския Клуб по Кинология и FCI. В САЩ, първите развъдници и програми за разплод на кангали стартират в началото на осемдесетте години.

Много Кангали се отглеждат в Германия най - вече от кюрдски имигранти работници. Някои от тях са регистрирани като Анадолски овчарки, като това  е единствената опция за регистрация за тях в Германия. Турския Киноложки Клуб в момента е внесъл петиция в FCI за признаването на двете породи кучета Кангал и Акбаш.

  • Произход - Турция
  • Номер на стандарта - №331 /Анадолско пастирско куче/

1. Кангал

История, Външен вид, Биологични особености и др. за породата.

2. Физическа характеристика на Кангал

Размери и тегло. Тяло и глава. Очи. Уши. Опашка.

3. Външен вид на Кангал

Тип на космената покривка и видове окраски.

4. Характер и поведение на Кангал

Какъв темперамент притежава Кангала? Опасен ли е?

5. Анатомични особености и стандарт на Кангал

Основна характеристика на отделните части на тялото и недостатъци.

6. Движения при Кангала

Кангалът има спокойни и уверени движения загатващи за вътрешната ...

7. Дисквалификации - пороци при Кангал

Пороци, водещи до дисквалификация при породата.

8. Кучето Кангал – статус

Кучето Кангал – статус

9. Породи, свързани с Кангал

Кои са породите, с които се свързва Кангала?

10. Исторически данни, митове и легенди за Кангал

История на провинция Кангал, Произход на името "Кангал"

11. Цел на турската федерация

Със създаването на федерацията пътищата за ...

12. "Фонд за опазване на гепардите"

През 1994 г. почти 300 кангала бяха изпратени на земеделските производители ...

13. Кангал и вълк

Може ли да надбие вълк Кангала?

14. Биологични особености на Кангал

Разгонване, Полова зрялост, Бременност и др.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

112. Жоро

специално до Кози Рог. Ти си абсолютно не осведомен за породата Кангал.

111. Петя

Здравейте, може ли да ми кажете има ли Кангал с дълга козина или са само късокосмести? Моят е на 3 месеца, взет е от ферма, където няма никакви други кучета освен кангал и няма как да е кръстоска, но косъма е дълъг. Благодаря

110. Анонимен

Кангалите са невероятни кучета с много силен интелект, с невероятни качества. Аз ги отглеждм- за пазачи на селските ми имоти, те са ми верни и предани до смърт другари. Супер адаптивни, никога няма да нападнат човек. Към чужди хора са безразлични, но не е добра идея някой външен човек да ви потупа по-силничко по рамото. Ядосвам се, когато хора, които не разбират, клеветят породата. Кангалчетата се поддават отлично на обучение, подлежат на възпитание, макар да е малко трудно в началото, защото са инати и големи индивидуалисти. Те са мили и обичливи, благодарни, безрезервно предани. Вярно, че са кучета, отлични за пазачи на стадо, но аз стадо нямам. Имам котарак. Кангалите обичат котки и ги бранят, ако са ваши, кангалите бранят всичко, което е ваше. Трудно е с тях на каишка, но с упоритост става. Не са кучета за апартамент, това е повече от ясно. Това е една от най-интелигентните породи. Кангалите не са претенциозни, но обичат ласка и добра храна, отношение, попадат в класацията на дълголетните, непретенциозни, издържливи и неподатливи на болести породи, при добра грижа, разбира се.

109. до кларк 66

Глупиостите ги пишеш ти. Кози рог е прав. Кангала не е куче за всеки. По принцип такива кучета са опасни дори при добра дресировка. Не е изключено да налетят и на стопанина си. Такива случай има. Мястото на кангала е сред стадата и то обезопасен със спънка, за да не преследва и убива всичко диво и питомно, което се движи. В града с надморник, а в двор на дълга верига или клетка. Висока ограда и постоянен надзор. Това зловещо псе трябва да се забрани. Качествата са му прехвалени. Няма никакъв шанс срещу див вълк, защото трудно убива три пъти по слабо куче и то в продължение на близо час. Записано е на клип. Кангала е и тъпо куче, особено когато стопанина му е такъв.

108. klark66
до КОЗИ РОГ; Що пишеш пълни идиотизми, бе, момче?!?! Както всяка едра порода кучета, така и кангал се нуждае от обучение и социализация до като навърши 1-1,5г. Иначе, без да се занимаваш с възпитание и обучение, кучето изгражда самостоятелно характер, който след това е много трудно да промениш т.е. трябва всеки ден да се отделят минимум час - час и половина за обучение. Първо правиш разходката, за да изразходи достатъчно енергия и след това пристъпваш към заучаване на команди... Имам женски кангал - Сара, която наближава 10 годишна възраст и твърдо заявявам,че всичко което си написал е глупаво, освен, ако кучетата са оставени да се развиват на самотек! Отличен пазач и безстрашно куче, разбира се добре с останалите животни (котки и кучета), ако ги познава... Недостатъците са, че не става за отглеждане в апартамент и големите разходи, които са нужни за правилното отглеждане на такова огромно куче. Иначе, когато имаш такова куче, не е необходимо дори и вратата на къщата да заключваш - Кангал ти осигурява защита и сигурност!
107. КОЗИ РОГ
Хора, не правете тази ГОЛЯМА грешка....КАНГАЛА е една от най-древните породи в света....това е машина за убиване...вълкодав без милост .....почти не се дресира.Той решава сам....ще унищожи всичко (имат много висок праг на болка) за да ви защити, а един ден може да убие и вас,или друг член на семейството ви.Той не е за домашно отглеждане...той е с огромна енергия,иска много движение защото иначе става разрушителен.Мястото му е в планините .....той е създаден да пази стадата.Той е единствената овчарка в света,която не се дресира за тази работа.....той знае какво да прави.НЕПРЕДСКАЗУЕМ.....ще нападне когото и когато си поиска(щом е решил че това е заплаха)..... и не можете да го спрете.Още по- опасен става,( ако се страхува от вас (а той не е страхлив)Хитър...със светкавични рефлекси...със феноменална преценка за лоши и агресивни хора.Ако стои вързан, се озлобява до лудост.ПОВЯРВАЙТЕ МИ....това е много опасно и ревниво куче.За него няма препятствия..движи се като валяк.Прескача 2.50м ограда...като котка е. Разказвам ви това от личен опит..свидетел съм как 90кг.кангал едва не уби собственика си..който спокойно си шофираше джипа.Видях как убива вълк ....трябваха му 15 секунди.Знаете ли как това куче се води на ветеринар?(забрави)Ако ТОЙ реши, никакъв намордник няма да помогне.На по-малко от 6-7метра до мен не може да стои човек.Моят кангал е вече 80кг.на 5г.и става все по-опасен.Познавам други собственици на кангали ,имат същите проблеми...един се наложи да го застрелят.Не слушайте продавачите на кангали,те просто искат да ги продадат.Да вземеш такова куче, е чудовищен риск и отговорност.Това куче трябва да се забрани в България.
106. Мария
До сега съм имала 9 хъскита и 1 немска овчарка, но реших да си взема бебе кангал, но е много страхливо. До сега не ми се е случвало, живяло е в една конна база, и не и срещало хора. Как да го приспособя към мен и семейството ми
105. Стефан
Здравейте, имам момък, който след седмица става на 8 месеца. До сега в продължение на 7 години гледах източноевропейски овчарки. До скоро смятах, че това са истинските кучета. Но момъкът промени мнението ми. Истинско предизвикателство е. Качвам снимки на различни месеци възраст. Започнаха да ме съветват да намаля храната, за да не се бил изкривил. Вслушах се в досегашният си опит. Много храна, много движение и много любов. Струваше ми се абсурдно в периода на интензивен растеж да намалявам храната.
104. Мирослав
Здравейте,имам Кангал на 6м. за първи път го изведох на разходка и стана фал.Разходката беше по асфалт като на моменти бягахме около 50м.Вечерта нищо му нямаше на сутринта лежи скимти лявата лапа отдолу и колянната става са възпалени и куца. Лапата я намазах с йодасепт и спадна но ставата остава подута.Моля дайте съвет.
103.
Искам да си купя две кучета
102. Миро
Намерих го на улицата вече шест месеца е в мен много се превързах за него много е умно но много вие какво мога да направя за този кангал задание вие иначе е много послушен различава хората добри и лоши за мен това е наи умното животно но дамите ми савет как мога да го откажа от виенето
101.
здравейте..имам кангал на 1 година мъжкар височината на задницата му-гърба е 85 см.тежи около 70/75 кг..но още от малак има проблем с храненето...за гранули и хляб и дъма неможе да става...храня го предимно с свинско рогу и пилешки фенери..но все се назлъндисва и никога не се храни....как да го кажа ммм с хъс...сега е на година и нещо започна да слабее и то видимо...моля дайте предположения или някакви съвети....благодаря ви
100. R.
кой ги пише тея глупости???
99.
Това че куче (каквото и да било то), може да излезе на вълк и да го победи, е само в сверата на фантастиката.Може да ни се иска даце така, но уви.... Доказано е че захапката на вълка е два пъти по-силна от тази на кучето......
98.
Моля ви кажете ми как да се справя с проблема си.Взех ме си куче от улицата,беше най-много на един месец.Не знаехме какво ще се окаже това кутре.Оказа се женска,а на по-късен етап,че е кангал.Вече е на три години,но е страшно злобна.Напада детето ми и веднъж мен и незнам защо,при условие,че се грижим за нея.Не съм я обучавала,като си мислех,че тя трябва да знае,че не бива да хапи ръка,която я храни.Защо е злобна?
97.
Колко пъти в годината кучето си сменя козината?
96. Петър
На моето куче задният му лев крайник е изкривен на вътре. Някакви съвети как да го изправя?
95. д-р БауБау

До 94. Наско - още е в растежен период, да. Развитието завършва към 1.5-1.8 години.

94. Наско
Моето куче е мъжко и е на 10месеца и е 76см и е 60кг до колко време ще се развие напълно и има ли още на къде да расте?
93.
Много е недоверчива и от сега е много злобна особено кьм други кучета не знам как ще се оправяме.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...