Назад до Канибализъм при свинете

Канибализъм при свинете

  1. Канибализъм при свинете
  2. Етиология и патогенеза на Канибализъм при свине
  3. Клинични признаци на Канибализъм при свине
  4. Лечение и профилактика на Канибализъм при свине

Етиология и патогенеза на Канибализъм при свине

Причини за Канибализъм при свинетеПричините за проявата на Канибализма не са напълно изяснени. Приема се, че той е присъщ на промишленото свиневъдство и се дължи на комплекс от причини и предразполагащи фактори.

Като основна причина се посочва непълноценното хранене и особено недостигът в храната на витамин В12 и на микроелементи.

Предразполагащи фактори са непрекъснатото и продължително оборно отглеждане, отклоненията в микроклиматичните норми и голямата гъстота.

Канибализмът обикновено се появява след отбиването на прасетата и обхваща по - голям брой животни през периода на угояването.

Изяждането на новородените прасенца от свинете майки се обяснява в едни случаи с минерален, витаминен и белтъчен недостиг при майките, а в други случаи се свързва с болките, които майките чувстват при бозаенето на малките, особено когато вимето е възпалено или има рани по него. Понякога свинете изяждат и плацентата.

Според специалисти, вероятна причина за появата на Канибализъм може да бъде и наследствената предразположеност.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

д-р БауБау
До 1. Адемов - няма точно определени предмети, те са по Ваша преценка, но трябва да бъдат такива, които да не доведат до нараняване на свинете. Най-важното е да се спазят профилактичните и лечебни мерки, описани в статията.
Адемов
предмети, които да отвличат вниманието на "канибалите" какви са ?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...