Назад до Котки

Защо котките обичат да ни "мачкат"?

Сигурно ви се е случвало котката ви да се сгуши в скута ви и да започне ритмично да ви мачка и масажира с двете си предни лапи?!

Ако се допитате до ветеринар той ще ви обясни, че това е инстинктивно поведение, което котенцата започват да правят скоро след като се родят.

Още от най - ранна възраст котенцата започват да мачкат млечните жлези на майка си, за да стимулират отделянето на повече кърма.

Това поведение върши работа при малките котенца и те по навик продължават да го правят и когато са в зряла възраст.

Повечето хора, които изследват поведението на животните смятат, че котките правят това, за да се успокоят, когато са неспокойни или да маркират човека или обекта, който мачкат с потните жлези от лапите си.

Някои котета, които са отбити твърде рано може не само да ви мачкат, но и да се опитват да смучат от човешка кожа, от ушите ви, от плюшени играчки или дори от домашното куче.  Най - често този проблем се среща при сиамските котки и техните кръстоски.

Ако домашната ви котка започне да ви мачка, просто се отпуснете и се наслаждавайте на масажа. Ако обаче тя прави това прекалено често и продължително може би е добре да се свържете с ветеринарен лекар.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...