🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Котки

Котките обожават да са сами, но пък ни преследват дори в банята - защо?

Някои котки са толкова любопитни, че никога не оставят стопаните си на мира. Те ги следват дори в банята, докато ходят до тоалетна или си взимат душ.

Даже и да затворите вратата под носа им, те често си подават лапите изпод вратата с надеждата да успеят да се доберат до вас.

Нормално е котките да бъдат социални животни, силно привързани към стопаните си, но нека дадем повече яснота по въпроса защо го правят така настоятелно ...

Каква е причината за това толкова нетактично поведение на котките?

С изключение на лъвовете, които живеят в прайдове, другите видове котки предпочитат да водят самостоятелен живот.

Мъжките оплождат женските и напускат мястото, още преди да бъдат родени малките им.

Майките отглеждат малките до определена възраст, предавайки им безценни уроци как да ловуват и оцеляват, след което ги оставят да се справят сами.

Най - широко застъпени в уроците по оцеляване са уменията котките умело да се прикриват и да замаскират всички доказателства за своето присъствие.

Гепардите са много уязвими, когато се хранят.

Дори най - големите диви котки като тигрите не искат да споделят плячката си с неканени гости, поне не и докато не са се наситили.

Домашните котки имат същия хищнически дух, който притежават и техните диви събратя, но малките им размери ги карат да ловуват много по - малка плячка. Te се чувстват най - щастливи, когато се хранят разделени една от друга и от своите стопани.

Храненето в отделни купички е задължително, а понякога дори е добре животното да бъде и в отделна стая, за да може да че чувства спокойно и комфортно, че никой няма да посегне на храната му.

Желанието на котките да бъдат оставени на спокойствие се засилва още повече, когато им се ходи до тоалетна. В крайна сметка кой не се чувства уязвим, докато задоволява физиологичните си нужди?

Котките търсят труднодостъпни места, където "да си свършат работата". Те търсят места, на които никой да не може да се промъкне изненадващо и където могат да заровят изпражненията си, така че да прикрият следите от своето присъствие.

Ето защо правилното позициониране на котешката тоалетна е от такова важно значение. Не може просто да се постави по средата на дадено помещение, за да е удобно за нас.

Най - важното е мястото да е привлекателно за котката и да и носи необходимата доза уединение и спокойствие. Мястото трябва да е леснодостъпно, лесно за изход и наблизо да няма неща, които могат да стреснат котката.

С други думи, не поставяйте пясъчника около перални и сушилни, защото шума, който те издават, могат да накарат животното да се изходи на някое по - уединено място.

"Лошата новина" за нас е, че котките не се съобразяват много с личното пространство и нуждата от уединение на другите.

Пухкавите ни любимци винаги искат да знаят какво се случва на тяхна територия и вероятно инстинктът им ги подтиква да се уверят, че не правите нищо, което да привлича по - големи хищници.

Точно затова при котките правото на неприкосновеност на личния живот е само едностранно и тази страна е тяхната.

 

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1.
Много неща не знаете за котките.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...