Назад до Котки

Международна федерация по фелинология - FIFe

Международната федерация по фелинология (FIFе) е основана в Париж през 1949 г. по идея на Маргарит Равел, която от началото на 30-те години работи за създаването на тази организация.

Нейните дългогодишни усилия дават резултат и през 1949 г. се провежда първата изложба на FIFе. Тогава все още организацията има неофициален характер. Събитието се провежда в Париж и на него са показани повече от 200 котки от Франция, Италия, Швейцария, Белгия и Холандия.

За днешните стандарти това изглежда доста скромна изложба, но за времето си е била доста внушителна. Съвременните изложби на FIFе събират над 1500 котки от цял свят. На 10 декември 1950 г. в белгийският град Гент се провежда първата генерална асамблея на FIFе. На нея се определя структурата на организацията, правилата и управленските органи.

През годините федерацията постоянно увеличава стоите членове и дейността й се разраства. През 1972 г. FIFE излиза извън границите на Европа и започва да разширява своите структури по целия свят. Всеки един от националните членове на FiFe запазва своята идентичност по отношение на регистрирането на новите породи котки, организиране на изложби, подготовка на съдии и т.н.

В момента организацията е представена в 39 държави и се състои от 41 пълноправни членове и 3 държави с ограничено членство. Членовете на FIFe са избрали да следват стандартите на породите, правилата при изложбите и обучението на съдиите. Тази консолидираност на FiFe й е изградила солидна репутация през годините.

Статистиката говори красноречиво за настоящите мащаби на FIFe. Организацията има повече от 100 хиляди индивидуални членове. Всяка година се организират повече от 700 изложби, на които са представени повече от 200 хиляди котки. FIFe е лицензирала 228 международни съдии и 191 обучаващи се съдии.

Настоящите членове на FIFe са: Австрия, Беларус, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Украйна, Великобритания, Аржентина, Бразилия, Колумбия, Мексико, Индонезия, Малайзия, Израел, Молдова и Турция.

Българската Национална федерация по фелинология (НФФе) е основана през 1995 г. Годишно федерацията издава около 100 родословия и до 10 екпериментални родословия. През годините връзките между родната федерация и FIFe се задълбочават и през 2004 г. страната ни най - накрая става член на FIFe.

Националната федерация се състои от клубове групирани по категории котки и населени места. Към клубовете са регистрирани и развъдници, които са регистрирани във FIFe. Клубовете и развъдниците са пръснати из цялата страна.

Още котешки федерации, организации и асоциации: ТУК

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...