Назад до Котки

Агресия при котките

Котките могат да станат агресивни и да атакуват други домашни любимци или хора поради много причини: страх, защита на територията, болка, прекалено ентусиазирана игра и др.

Ранната социализация, стерилизация и поведенческата модификация вследствие използването на лекарства са най - често срещаните методи за предотвратяване и лечение на агресията при котките.

Преглед на проблема

Агресията е сред най - често срещаните поведенчески проблеми при котките. В повечето случаи това поведение е напълно естествено, но често то се проявява и когато котките не се предизвикани по никакъв начин.

Агресията обаче може да бъде избегната или лекувана. Преди да започнете какъвто и да е вид терапия трябва да се консултирате с ветеринарен лекар, за да се определи дали има медицинска причина за агресията на вашата котка. Той може да ви препоръча някои съвети за справяне с агресията на котката, които могат да предотвратят нараняването на член от семейството или на самата котка.

Симптоми и идентифициране:

Лекува ли се агресията при коткитеАгресията е едно много сложно за оценяване състояние, особено при котките. Някои котки имат една единствена форма на агресия, докато други могат да имат няколко вида форми на агресия едновременно. Разбирането на различните видове агресия може да ви помогне да стигнете до корена на проблемите. Въпреки това професионалната помощ е нужна, поради сложния характер на котките.

1. Страх/защитна агресия

Проявява се когато котката се страхува от нещо, например когато трябва да отиде във ветеринарна клиника за преглед.

Типичния език на тялото при такова състояние е привеждане на тялото надолу, ушите се накланят назад, а краката и опашката са прибрани под тялото.

2. Агресия насочена към други котки в/или извън домакинството

3. Aгресия между мъжките котки

Това е най - често срещаната форма на котешка агресия. Проявява се най - често при котараци, които не са кастрирани. Агресивното поведение е вследствие на защита на територия, достъп до храна или за правото на чифтосване с женските котки.

4. Агресия заради болка

Това е защитна реакция на котките, когато изпитват болка. Тя може да се прояви, когато котката бъде докосвана, премествана или очаква да бъде хваната.

5. Агресия по време на игра

Когато котките са прекалено превъзбудени по време на игра или както обичаме да казваме "от играчка стана плачка".

6. Хищническа агресия

Тя е свързана с хищническите инстинкти на котките. Обикновено включва внезапна атака, последвана от силна захапка и разклащане на плячката, но може да бъде насочена и към хора, други котки или домашни любимци. Котките се учат на хищническо поведение от своите майки.

7. Пренасочване на агресията

Проявява се когато котката атакува целенасочено цел (обикновено друга котка), но след това пренасочва своята агресия към друга котка (обикновено своя стопанин).

8. Териториална агресия

Проявява се когато котката защитава своята територия, обикновено от друга котка.

9. Агресия при галене

Това поведение за момента все още няма ясно обяснение. Проявява се когато котки, които обичат да бъдат галени внезапно се обръщат срещу човека, който ги гали.

Засегнати породи

Проучвания сочат, че всички породи котки могат да станат агресивни в определен период.

Лечение

Лечение на котешката агресияЛечението варира в зависимост от вида на агресивното поведение. Кастрацията, терапията за поведенческа модификация и използването на лекарствени продукти са най -  често срещаните методи за лечение на котешката агресия.

Обикновено лечението на агресията е много сложен процес и поради това трябва да се изготви план на лечението  и да се потърсят професионалните услуги на специалист по поведението.

Превенция

Как да се справим с агресията при коткатаПредотвратяването на котешката агресия е по - малко предсказуемо начинание, отколкото преодоляването на кучешката агресия. Също както при кучетата обаче, най - добрата превенция е ранната социализация с хора, кучета и други животни. Социализацията с хора трябва да започне колкото е възможно по - рано, докато социализацията с други животни може да започне едва след като на котето са поставени всички необходими ваксини.

Рейтинг:
3.3/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...